Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија и Азерберџан потписали седам споразума /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПреседник Србије Александар Вучић и председник Азербејџана Илхам Алијев
Преседник Србије Александар Вучић и председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
Пратите нас
Србија и Азербејџан, данас потписаним споразумима, подижу сарадњу и односе на нови ниво, истакао је председник Србије Александар Вучић и додао да су разговарали о свим важним питањима, међу којима је била енергетика, јер је Азербејџан велесила у прозводњи и извозу гаса.
Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Азербејџана Илхама Алијева, пренео да очекује да ће у наредних 20 дана отпутовати у радну посету Бакуу, како би се наставили разговори око неколико страховито важних тема за нас, и да ће повести са собом више министара како би се продубило ово стартешко партнерство веома конкретним споразумима.
Он је нагласио да две земље имају много заједничког, пре свега да непоколебљиво чувају свој територијални интегритет и једни другима помажу у међународној арени, међународним институцијама, поштујући Повељу УН и међународно правне норме засноване на том документу.

„Плашим се да је данас, и о томе сам мого научио од Алијева, мало од међународног права остало, и само се неколико десетина земаља држи тог међународног јавног правног поретка“, нагласио је он.

Пренео је да су разговарали о свим важним питањима, међу којима је била енергетика и истакао да ће за седам до 10 година Азербејџан извозити више од 35 милијарди кубних метара, данас је извоз 22 милијарди кубних метара гаса, од чега половина иде у европске земље.
„Зато радимо и на успостављању интерконектора између Србије и Бугарске да би могли да купимо значајне количине од пријатеља у Бакуу. Разговарали смо и о трансмисији електричне енергије, а разговараћемо са европским партнерима да се прикључимо, јер се ради подводном каблу испод Црног мора, којим би обезбедили енергетску безбедност“, рекао је он додајући да ће се с тим у вези разговарати са Румунијом или Мађарском.
Вучић је указао да расту потребе привреде али и домаћинстава, па је потребна већа енергетска сигурност.
Нагласио је да је Србија поуздан партнер Азербејџана.
Вучић је рекао да је разговарано и о другим важним питањима, као што је несташица ђубрива и чуо је да они подижу своје петрохемијске комбинате.
Било је, додао је, разговара и о војно техничкој сарадњи, и унапређењу сарадње у међународној арени.
„Сада је Илхам најпопуларнији човек у Европи. Помало сам љубоморан, невероватне промене су се догодиле. Раније нису имали времена за њега, а сада је све време резервисано за њега како је потребан гас. Знам да је паметан и све види и разуме. Мене зову само око Косова када треба неко да ме лупи по глави, а њега зову што га воле и моле“, казао је Вучић и додао да се радује када успешан један такав пријатељ Србије.
Истакао је да се Алијев није променио, да је он увек чувао своју земљу, бринуо о интересима своје земље, а да само неки други треба да размисле да ли су они мењали свој приступ и принципе.
„Србија је мала, немамо гас, имамо литијум, али смо једина земља која се одрекла те производње у свету. Чуваћемо своју земљу, барем у пола успешно као што је Алијев своју“, рекао је он.
Вучић је рекао да је још много више пред две земље и да ће моћи заједно да ураде много у интересу и корист оба народа.
Председник Азербејџана Илхам Алијев поручио је да су Србија и Азербејџан стратешки партнери који сарађују у бројним областима, али и пријатељи, те да се Београд и Баку подржавају међусобно када је у питању територијални интегритет и суверенит земаља, и увек су се подржавали у међународној арени.
На почетку обраћања, Алијев је изразио захвалност председнику Србије на гостопримству.
" Нас веже пријатељство, а то је основни услов за развој односа Азербејџана и Србије", рекао је Алијев.
Додао је да потписана документа о сарадњи представљају правни основ за даљи развој односа.
Он је нагласио да су Србија и Азербејџан увек подржавале једни друге у међународној арени.
"Територијални интегритет и суверенитет земаља су узајамано подржавани и тај став је јасан, и он се неће мењати", поручио је Алијев.
Додао је да је са Вучићем разговарао о бројним билатералним питањима, регионалним и питањима са међуанродне агенде, као и о енергетици.
"Наставићемо разговоре о природном гасу, струју, јер постоје нове могућности и прилике за сарадњу. Азербејџан има ресурсе који играју улогу у енрегетској безбедности. Наша улога ће да расте, сарађиваћемо, на првом месту, са пријатељским земљама, не само у енергетици, него у свим областима", рекао је Алијев.
Такође, указао је да се договори у области војно техничке сфере, о продубљењу и ширењу сарадње.
"Данас смо направили агенду о будућим корацима, и убрзаћемо та питања. Мораћемо чешће да се срећемо", рекао је Алијев.
"Имаћемо више посета налик овој, јер наше пријатељство ће бити вечно", рекао је Алијев.

Потписано седам билатералних споразума између Србије и Азерберџана

Србија и Азербејџан у присуству председника две земље Александра Вучица и Илгхама Алијева, потписали су данас укупно седам билатералних споразума.
Вучић и Алијев потписали су заједничке изјаве, као и меморандум о оснивању Савета за стратешко партнерство.
Међу потписницима данашњих споразума, међу којима је и Споразум између две владе о реадмисији су и министри Братислав Гашић, Горан Весић и Никола Селаковић.
Потписан је Меморандум о разумевању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије и Министарства дигиталног развоја и саобраћаја Азербејџана о признавању овлашћења у складу са прописом 1/10 Међународне конвенције о стандардима за обуку, издавање и уверење и вршење бродске страже помораца из 1978. године са изменама и допунама.
После састанка две делегације у Палати Србија потписан је и Административни уговор за спровођење Споразума између Владе Србије и Владе Азербејџана о социјалној сигурности, меморандум о разумевању између Развојне агенције Србије и Агенције за развој малих и средњих предузећа Азербејџана.
Такође, потписан је и Меморандум о разумевању између Агенције за промоцију извоза и инвестиција Азербејџана и Привредне коморе Србије.

Односи Србије и Азербејџана пријатељски и партнерски

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са шефом дипломатије Азербејџана Џејхуном Бајрамовом, који у Београду борави у оквиру посете званичне делегације на челу са председником Азербејџана Илхамом Алијевом.
Два министра разменила су мишљење о могућностима даљег развоја билатералне сарадње и изразила наду да ће данашњи састанци председника и Влада две државе дати додатне смернице и оријентире за даље заједничке активности и пројекте, саопштио је из МСП.
Дачић је односе две земље оценио као пријатељске и партнерске, те изразио наду да ће се наставити висок ниво контаката, али и практичне сарадње у областима од заједничког интереса.
У контексту заједнички изражене жеље за даљим интензивирањем политичког дијалога на највишем и високом нивоу, министар Дачић је искористио прилику да позове азербејџанског колегу у посебну званичну посету Србији, али и изразио спремност да посети Баку.
Размотрена су и питања из домена политике и економије, регионална ситуација на Балкану и Кавказу, као и актуелна међународна питања.
Саговорници су се сложили у оцени да има још доста простора за унапређење билатералне сарадње, посебно у области економије и енергетике.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала