- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишецевни бацач ракета БМ-21 Град у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Пољски министар предлаже Немачкој: Предајте системе "Патриот" Украјини; Гранатиран Доњецк

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 273. Градоначелник Кијева Виталиј Кличко упозорава да би ова зима због рестрикција струје могла бити најгора у украјинској престоници од Другог светског рата. Европски парламент усвојио је правно необавезујућу резолуцију којом се Русија проглашава „државом-спонзором тероризма“.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:32 23.11.2022
Гранатирање Запорошке нуклеарне електране је непромишљен и за осуду чин, изјавила је заменица генералног секретара УН за политичка питања Розмари Ди Карло.
"Дубоко смо забринути због ситуације у Запорошкој нуклеарки, највећој у Европи. Гранатирање станице, које се догодило током викенда, непромишљено је и за осуду", рекла је она на састанку Савета безбедности УН о Украјина.
Ди Карло се позвао на Међународну агенцију за атомску енергију, која је саопштила да је електрана лишена напајања енергијом и да користи дизел генераторе да обезбеди хлађење и основне функције нуклеарне безбедности
„Сва непријатељства на станици и око ње морају одмах да се прекину“, нагласио је заменик генералног секретара.
22:24 23.11.2022
Владимир Зеленски, у обраћању Савету безбедности УН, позвао је да се осуде руски напади на енергетску инфраструктуру Украјине, да се Русији одузме право вета, као и да се Кијеву испоруче системи ПВО.
22:05 23.11.2022
Доњецк опет на мети украјинских ракета.
21:41 23.11.2022
Министар одбране Пољске Мариуш Блашчак предлаже Немачкој да распореди своје противваздушне ракетне системе "Патриот" у Украјину, а не у Пољску.

"Након још једног руског ракетног напада, обратио сам се немачкој страни са предлогом да батерија "Патриота" буде предата Украјини, да буде распоређена на западној граници. То ће Украјинце заштитити од нових жртава, нестанка струје и повећати безбедност на нашој источној граници", написао је Блашчак на твитеру.

21:03 23.11.2022
Успех специјалне војне операције се не доводи у питање, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
20:47 23.11.2022
Запорошка нуклеарна електрана прикључена на дизел генераторе, још једном изгубила приступ спољном напајању струјом, саопштили су у Међународној агенцији за атомску енергију.
20:41 23.11.2022
Од 11. октобра Украјина не извози струју ни у једну државу, саопштила је компанија "Укренерго".
„Због руских напада дошло је до скока фреквенције на нашој енергетској мрежи, што је резултирало губитком везе Молдавије са европском електричном мрежом, одакле земља добија део електричне енергије“, саопштила је компанија.
19:21 23.11.2022
19:13 23.11.2022
Осамдесет одсто Кијева и даље је без струје и воде, саопштио је градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко.
Ремонт енергомреже може трајати од неколико до десетак сати.
19:12 23.11.2022
Координатор УН за прехрамбени споразум Амир Абдалах напушта своју функцију из личних разлога, рекао је на брифингу заменик портпарола генералног секретара УН Фархан Хак.

„Генерални секретар УН је захвалан на напорном раду и посвећености господина Абдулаха. Његов заменик ће неко време обављати функцију шефа канцеларије у Истанбулу“, рекао је Хак.

Он је истакао да се утврђује кандидат који ће заменити Абдалаха.
18:05 23.11.2022
17:14 23.11.2022
Припадник ФСБ Русије - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2022
РУСИЈА
ФСБ: Спречена украјинска саботажа на војним и енергетским објектима у руској Вороњешкој области
17:14 23.11.2022
Све украјинске нуклеарне електране и већина термо- и хидроелектрана су привремено искључене са електромреже, саопштило је Министарство енергетике Украјине.
Прецизира се да је огромна већина потрошача електричне енергије широм земље без струје, у току су ванредна искључења. Због нестанка струје могући су прекиди у грејању и водоснабдевању.
17:00 23.11.2022
Власти САД у новом пакету војне помоћи Украјини од 400 милиона долара испоручиће Кијеву муницију и опрему за ПВО, наводи се у саопштењу америчког Стејт департмента.
Како се наводи у документу, пакет „укључује додатно оружје, муницију и опрему за противваздушну одбрану“ које ће бити допремљено из магацина Министарства одбране САД.
16:55 23.11.2022
Градоначелник Кијева Виталиј Кличко рекао је да би се град могао суочити са "најгором зимом од Другог светског рата" због нестанка струје.
"Можда ће „део града морати да буде евакуисан“, упозорио је Кличко у интервјуу Билду.
То може да се деси, према његовим речима, „по најгорем сценарију“.
Градоначелник Кијева позвао је Немачку да, поред војне помоћи Украјини, хитно пошаље хуманитарну помоћ: агрегате, топлу одећу и друге неопходне ствари.
15:45 23.11.2022
Из украјинског заробљеништва враћено 35 руских војника Министарство одбране Русије саопштило је да је из украјинског заробљеништва у Русију враћено 35 руских војника.
„Након преговора 23. новембра је са територије која је под контролом кијевског режима враћено 35 руских војника који су у заробљеништву били у животној опасности“, прецизирано је у саопштењу.
Како је прецизирано, ослобођени војници биће превезени војним авионима у Москву на лечење и опоравак. Њима ће бити пружена неопходна медицинска и психолошка помоћ.
15:14 23.11.2022
Гашење енергетских блокова Јужноукрајинске нуклеарне централе доводи се у везу са уништењем електроенергетске мреже, преноси портал „Страна“, позивајући се на компанију „Енергоатом“.
„То је због уништења мрежа. Све је у реду са станицом. Нема где да се пусти струја“, рекао је Леонид Олеиник, представник Енергоатома.
14:39 23.11.2022
Швајцарска уводи ембарго на извоз робе војне намене Русији и Украјини
Швајцарска забрањује извоз свог оружја у Украјину и у Русију, уводећи ембарго против тих земаља, саопштило је швајцарско Министарство економије.
„Федерални савет је, такође, увео ембарго на робу војне намене против Русије, делимично га проширивши и на Украјину, с обзиром на неутрални статус Швајцарске“, наведено је у саопштењу.
14:36 23.11.2022
Украјински медији преносе да је до овог момента познато да су изведени напади на енергетске објекте у:
— Кијеву
— Кијевској области
— Вишгороду
— Одеси
— Одеској области
— Дњепропетровску
— Дњепропетровској области
— Кривом Рогу
— Запорожју
— Полтави
— Полтавској области
— Кременчугу
— Светловодску
— Николајеву
— Николајевској области
— Очакову
— Јужноукрајинску
— Виници
— Виницкој области (погођена је Ладижинска термоелектрана)
— Лавову
— Лавовској области
— Хмељницкој области
— Сумској области
Потпуно без струје су остали:

— Кијев
— Кијевска област
— Дњепропетровск
— Криви Рог
— Полтава
— Миргород
— Запорожје
— Николајев
— Одеса
— Одеска област (цео регион)
— Ровно
— Ровенска област
— Хмељницки
— Хмељница област
— Кременце-Подољск
— Кировоградска област
— Харков
— Луцк
— Черкаси
— Чернигов
— Суми
— Житомир

Проблеме с водоснабдевањем имају:

— Кијев
— Суми
— Николајев
— Харков
— Дњепропетровск
— Одеса

Хаваријско искључење енергетских блокова:

— Јужноукрајинска нуклеарна електрана (Николајевска област)
14:25 23.11.2022
„Укренерго“: У свим регионима Украјине уведена хаваријска искључења струје
У свим областима Украјине у среду су уведена хаваријска искључења електричне енергије, саопштила је национална енергетска компанија „Укренерго“.
„Ракетни напад и даље траје, али већ су погођени објекти енергетске инфраструктуре. У свим областима су у току хаваријска искључења“, наведено је у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала