- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Анкара: Руски системи С-400 биће употребљени у случају било какве опасности

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаПротивваздушни ракетни систем С-400 "Тријумф"
Противваздушни ракетни систем С-400 Тријумф - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
Руски системи противракетне одбране С-400 „спремни су за коришћење“ и биће употребљени „уколико се појави било каква опасност“, изјавио је министар одбране Турске Хулуси Акар, а преноси „Дејли сабах“.
Према писању листа, током обраћања представницима Парламентарног комитета за планирање и буџет министар одбране Турске је навео да су „комплекси С-400 на месту и да су спремни за коришћење“.
„Ако се појави било каква претња, одлучићемо где ћемо их и како употребити“, нагласио је министар.
Турски лист подсећа да су Турска и Русија потписале први споразум о испоруци првих ракетних комплекса С-400 у децембру 2017. године. Према неким подацима, укупна вредност уговора била је око 2,5 милијарде долара. Прве испоруке стигле су у Турску у јулу 2019. године.
САД су на турску куповину руских противракетних система одговориле тако што су свог савезника из НАТО-а искључиле из програма набавке америчких ловаца Ф-35.
Турска, која је главни произвођач и купац у оквиру тог програма, саопштила је да је такав потез америчке администрације неправедан и затражила да јој се исплати компензација од 1,4 милијарде долара.
Анкара наглашава да је С-400 набавила тек пошто су САД одлучиле да одустану од тога да јој продају системе за противракетну одбрану „Патриот“.
Вашингтон сматра да би Русија С-400 могла да искористи да би тајно добила поверљиве информације о ловцима Ф-35. У америчкој администрацији наглашавају да руски противракетни системи нису компатибилни са системима НАТО-а.
Турска, међутим, тврди да С-400 не морају да се уклапају са системима НАТО-а, те да нису претња за Алијансу, пише „Дејли сабах“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала