- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Европски парламент и даље тражи замрзавање европских средстава за Мађарску

© AP PhotoВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
Европски парламент поручио је да предложене реформе власти у Будимпешти, да би се одмрзла европска средства намењена Мађарској, нису довољне па је апеловао на Веће и Комисију да „злоупотреба“ права вета не треба да утиче на њихово одлучивање о том питању.
Европски парламент „сматра да 17 мера о којима су преговарале Комисија и мађарска влада није довољно за решавање постојећег системског ризика за финансијске интересе ЕУ“, стоји у резолуцији усвојеној са 416 гласова за, 124 против и 33 уздржана, преносе хрватски медији извештај агенције Хине.
Европска комисија објавила је у среду да Мађарска није испунила обећаних 17 реформи у подручју владавине права потребних да би добила 7,5 милијарди евра. Мађарској је блокирана и исплата 5,8 милијарди евра из фонда за опоравак од пандемије. Комисија ће формалну одлуку донети идуће недеље, а о томе ће гласати Веће квалификованом већином до 19. децембра.
У резолуцији Европског парламента истиче се и да „мађарске власти континуирано злоупотребљавају правило ЕУ о једногласности како би блокирале кључне одлуке у циљу притиска на Комисију и Веће да ослободе средства ЕУ, чиме се одлаже пакет помоћи Украјини у износу од 18 милијарди евра и увођење глобалне минималне стопе пореза на добит“.
Зато је Европски парламент позвао Комисију и Веће „да осигурају да то не утиче на њихове одлуке у вези с Механизмом за опоравак и отпорност и условљеност владавине права“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала