- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Форсирани напад руских снага спречио пребацивање резерви украјинских трупа

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаПрипадници руских снага на самоходном артиљеријском оруђу "Акација" у зони специјалне војне операције
Припадници руских снага на самоходном артиљеријском оруђу Акација у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
Руске снаге извеле су јуче форсирани напад високопрецизним оружјем великог домета из ваздуха, са мора и копна на систем војне команде Украјине и са њим повезане енергетске објекте, циљ напада је постигнут, све назначени циљеви су погођени, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Овим нападима спречено је пребацивање железницом украјинских војних резерви, страног наоружања, војне опреме и муниције у подручја борбених дејстава, објаснио је портпарол.
Како је истакао, није извршен ниједан напад на циљеве унутар Кијева, а сва разарања у граду о којима је кијевски режим јављао била су последица пада страних и украјинских ракета ПВО система распоређених у стамбеним деловима града.
У купјанском правцу су превентивном артиљеријском ватром спречени покушаји украјинских снага да изведу напад на руске трупе у правцу насеља Берестово у Харковској области. Убијено је до 60 украјинских војника, а уништено једно борбено оклопно возило и два камионета.
У краснолиманском правцу спречени су покушаји непријатеља снага да изведу напад у правцу насеља Плошчанка и Червонопоповка у ЛНР. Убијено је више од 15 украјинских војника, а уништено једно борбено возило пешадије, минобацачка посада и три аутомобила.
У јужнодоњецком правцу су спречени покушаји Оружаних снага Украјине да изведу контранапад у правцу насеља Владимировка, Павловка и Времјовка. Осим тога, осујећен је покушај напада украјинских снага у правцу насеља Левадно у Запорошкој области. Током протекла 24 часа у овом правцу погинуло је и рањено више од 50 украјинских војника, уништен један тенк, шест борбених оклопних возила и три аутомобила, додао је портпарол.
Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија уништиле су командна места 3. тенковске бригаде Оружаних снага Украјине у Харковској области и 57. брдско-јуришне бригаде у Херсонској области, као и 63 артиљеријске јединице на ватреним положајима, људство и војна техника у 152 округа.
У контрабатеријској борби уништен је вишецевни бацач ракета „Град“ Оружаних снага Украјине у Харковској области.
У рејону насеља Новогригоровка у Херсонској области уништен је противбатеријски радар AN/TPQ-50 америчке производње. Такође су уништене две контрабатеријске радарске станице AN/TPQ-36 америчке производње у Доњецкој Народној Републици.
Системи ПВО су током протеклог дана оборили четири беспилотне летелице у Доњецкој Народној Републици и Запорошкој области.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 333 авиона, 177 хеликоптера, 2.558 беспилотних летелица, 390 противваздушних ракетних система, 6.791 тенк и других оклопних возила, 902 борбена возила за вишецевне ракетне системе, 3.616 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 7.340 јединица специјалних војних возила.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала