- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Француски посланик: Зеленски сања да Европу и НАТО увуче у рат - другачије га не може добити

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeВолодимир Зеленски
Володимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
Усвајање резолуције о проглашењу Русије спонзором тероризма је показатељ слабости Европског парламента, рекао је за Спутњик француски посланик у Бриселу Тијери Маријани.
„Мислим да Европа схвата да је немоћна. Тренутно разматрамо 9. пакет санкција. Можемо да уведемо и 30 пакета, али не само да то није ефикасно, већ и почиње да нам се враћа као бумеранг", оцењује Тијери.
Посланик сматра да Европа нема никакву политику, али има емоција. Према његовим речима, Зеленски је Европу увукао у сукоб.

„Цео дан понављамо изјаве Зеленског као да су то проверене информације. Било да је реч о позоришту у Маријупољу или се ради о ратним злочинима (о којима Кијев виче на сав глас) и наши медији одмах све објављују и ништа не проверавају. То је помрачење свести", наглашава Маријани.

Он је истакао да се Европска унија уместо да ефикасно преговара и поседне стране за преговарачки сто, задовољава тиме да преписује пропаганду Зеленског.

„Ради тога да би нас увукла у шта? Сви знају да Зеленски машта да нас увуче у рат, јер не може да га добије, уколико се европске земље и НАТО не укључе", оценио је посланик.

Према његовим речима, француске власти мало шта предузимају. Маријани се присетио како је бивши француски председник Никола Саркози у тренутку сукоба у Јужној Осетији 2008. године, отпутовао у Москву и успео да се договори о прекиду ватре и окончању конфликта. И 2014. године, тадашња немачка канцеларка Ангела Меркел и некадашњи председник Француске Франсоа Оланд договорили су Минске споразуме.
„А 2022. године – ништа. Емануел Макрон само телефонира. То је илустрација нестанка спољне политике Француске. Он прича, али су сви схватили да није он тај који одлучује", закључио је Маријани.
Европски парламент усвојио је необавезујућу резолуцију којом се Русија проглашава за државу-спонзора тероризма због војне операције у Украјини, следи из резултата гласања на пленарној седници у Стразбуру.
Тренутно, Европска унија нема никакав правни оквир за класификовање земаља као држава-спонзора тероризма.
Заставе Русије и САД постављене на аеродрому Внуково за дочек америчког државног секретара у Москву - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2022
РУСИЈА
Вашингтон: Русија се не уклапа у дефиницију државе спонзора тероризма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала