- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Фудбал у Бразилу није спорт – већ религија

© AFP 2023 / ALFREDO ESTRELLAБразил фудбал
Бразил фудбал - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
Фудбал је најважнија ствар у Бразилу. Често се због тога ова огромна земља и назива Земљом фудбала. Фудбалска култура у Бразилу је као нигде на свету. Спорт је дубоко увучен у поре друштва. Страст можете пронаћи било где да кренете. Фудбал је у Бразилу на нивоу религије.
Фудбал је у Бразилу представљен 1984. године од стране Шарла Милера, сина британског досељеника.
Стигао је из Саутемптона и донео две лопте и правила. Научио је локалну младеж како да игра фудбал. Од тада је Бразил претворио фудбал у прелепу уметничку форму. И у алат који прави друштвену кохезију.
Брзо се нова игра проширила на улице бразилског друштва, посебно је стигла до нижих слојева.
Помогла је и то много у инклузији Афроамеричког народа у бразилско друштво.
Бразил је 1958. године освојио прво Светско првенство предвођен Пелеом и Гаринчом. Касније је Бразил освајао Златну богињу још четири пута. Најуспешнији су у историји по овом параметру.
Када сте у Бразилу фудбал можете свуда да нађете. Од деце која играју на улици, преко локалаца који разговарају о фудбалу. Вома је важан део културе и начина живота. Чак 16.000 Бразилаца игра фудбал широм света, а у Бразилу постоји чак 776 професионална клуба!
Колико сваком Бразилцу значи фудбал можемо видети и непосредно пре утакмице. Молитве упућене Исусу су честе, видите и кроз сам приступ утакмицама да Бразилци приступају овој игри на посебан начин.
Играчи Бразила често су у историји знали да носе и религијске поруке, а истицали су се Кака и Лусио, па су чак могли да буду и кажњени од стране Фифе.
Чак су поједине генерације ишле дотле да су имале и мале цркве унутар хотела како би играчи могли да се помоле пред утакмицу. Раде то и и током утакмице, после утакмице, током прославе гола.
Колико је фудбал постао део бразилске културе можете да видите и на чувеној плажи Копакабана где ћете на сваких 50 метара пронаћи неког талентованог играча. Чак можете видети и девојке које имају бољу фудбалску технику него поједини професионални фудбалери.
Када све ово имамо на уму, јасно је да ће Србија вечерас од 20 часова на Светском првенству у Катару играти не само против фудбалских мајстора, већ против фудбалских фанатика.
Да би се Орлови одупрли на прави начин мораће да имају ако не исти, онда сличан приступ игри и филозофији.
Бразилцима ово није само утакмица. Није само спорт. Већ религија.
Недавно је гост емисије Миљанов корнер био славни Дејан Рамбо Петковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала