- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Голуб за ког се мислило да је изумро - снимљен први пут после 140 година /видео/

© Фото : Скриншот/ЈутјубФазански голуб
Фазански голуб - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
Истраживачи на острву Фергусон, на Папуи Новој Гвинеји, поставили су камере за потребе својих истраживања и том приликом успели да сниме ретког фазанског голуба. Како се наводи у саопштењу American Bird Conservancy-а, ова врста птице је „велики голуб који живи на тлу“ и то само на источној обали споменутог острва.
Многи медији су јавили како је ово први потвђени снимак те птице још од 1882. године, пише Национална географија:
„Док смо гледали снимке, осећали смо се као да смо открили једнорога. То је тренутак о ком посматрачи птица сањају цео свој живот“, рекао је Џон Митермир из организације American Bird Conservancy. Он и његове колеге су како додаје, биле запањене призором црноногог фазанског голуба који пролази испред њихове камере - јер су сматрали да за тако нешто имају мање од 1 одсто шансе.
„Тек када смо стигли до села на западној падини планине Килкеран, срели смо ловце који су видели и чули за фазанског голуба. Након тога били смо сигурни да се локално име Ајво односи на ову птицу, због чега смо имали осећај да се напокон приближавамо њеном станишту“, рекао је биолог и један од вођа тима Џејсон Грег.
Њих је на право одредиште упутио локални ловац, који их је убедио да је у више наврата ову птицу видео на подручју око стрмог гребена у близини. Како би се уверили у истинитост његове приче - решили су да поставе камере на гребен, након чега је ретка птица уснимљена и то само два дана пре краја експедиције.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала