- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Малагурски: Победа над саботажом филма о Републици Српској - нове пројекције у Шведској

© Фото : Уступљено СпутњикуФилм „Република Српска: Борба за слободу” постао мета хајке без преседана
Филм „Република Српска: Борба за слободу” постао мета хајке без преседана - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
"Филм “Република Српска: Борба за слободу” постао је мета хајке без преседана. Предвођени бошњачком НВО која се маскира као “канадски институт” за “истраживање геноцида”, бошњачки екстремисти су покренули кампању против филма без гледања. Како сами кажу, садржај је небитан, јер је њихов циљ — укидање Српске", саопштио је режисер Борис Малагурски.
Он је додао да је ту сврху покренута масовна анти-српска кампања која се своди на застрашивање биоскопа и сала које су планирале пројекције филма “Република Српска: Борба за слободу”, али је истакао да је упркос претњама филм наставио свој живот у биоскопима.
"Слали су масовне мејлове, звали телефоном, њихови правници су састављали дописе и претње тужбама на основу лажних тврдњи о филму, потегли су политичке везе (у Дортмунду је странка Зелених на слепо устала против премијере филма), медијске везе (тврдње бошњачких лобиста који нису гледали филм преносили су као чињенице, а моје изјаве или нису узимали или су маргинализовали), лагали су полицији, а служили су се и претњама терористичким нападима", навео је Малагурски.
Истакао је да је то утицало на готове све биоскопе и сале.
"Али ми се нисмо уплашили. Одлучили смо да се боримо. Нашли смо алтернативне сале и успели да прикажемо филм у Луцерну, Ст Галену, Цириху, Устеру, Лугану, Лозани, Берну, Штутгарту, Дортмунду, Ротердаму, Антверпену, Луксембургу, Франкфурту, итд. Посебно сам захвалан општинској сали Парадисо у Лугану, као и биоскопу у Ротердаму за храброст и подршку, а бошњачким екстремистима је, можда, најтеже пало одржавање премијере у Дортмунду у сали турске заједнице у Немачкој. Иако се филм бави и периодом османске окупације на Балкану, Турци су Немцима одржали лекцију о европским вредностима и толеранцији. У Франкфурту је немачка полиција упала у салу пред премијеру са намером да је откаже, али смо доказали да су добили лажну дојаву од стране бошњачких екстремиста и када је немачка полиција схватила обману, одлучили су да нашој премијери дају полицијску заштиту", додао је режисер.
© Фото : Уступљено СпутњикуФилм „Република Српска: Борба за слободу” постао мета хајке без преседана
Филм „Република Српска: Борба за слободу” постао мета хајке без преседана - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Филм „Република Српска: Борба за слободу” постао мета хајке без преседана
Морам да нагласим да је свака победа коју смо остварили остварена помоћу храбрих српских организација и појединаца из иностранства који носе свој народ и своју земљу у свом срцу, нагласио је и свима захвалио на сарадњи.
Истакао је да упркос силним претњама фанатика, ни на једној премијери није било ни најмањег инцидента и најавио премијеру филма у Шведској.
Карте за пројекцију 2. децембра у Стокхолму која се одржава у 18 сати у Српском културном удружењу Свети Георгије могу се преузети на овом линку https://www.eventbrite.com/e/sodertalje-premijera-republika-srpska-borba-za-slobodu-boris-malagurski-tickets-415996746467
Карте за пројекцију 3. децембра у Стокхолму која се одржава у 18 сати у Српском удружењу Солна могу се преузети на овом линку https://www.eventbrite.com/e/solna-premijera-republika-srpska-borba-za-slobodu-boris-malagurski-tickets-417112162707
После Стокхолма, планиране су и пројекције у многим градовима у државама широм Европе, Северне Америке и Аустралије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала