- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва чини све да формира зону безбедности око Запорошке нуклеарке, док Кијев „вуче за нос“ ИАЕА

© Sputnik / РИА НовостиЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
Москва чини све да формира зону безбедности око Запорошке нуклеарне електране, саопштио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков. Истовремено, шеф „Росатома“ Алексеј Лихачов констатује да ће Кијев обмањивати ИАЕА све док његови спонзори не одобре други приступ.
„Ми чинимо све што је могуће како бисмо решили тај проблем и како бисмо урадили то без одлагања“, рекао је Рјабков уочи девете конференције држава-потписница Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја која ће се одржати у Женеви од 28. новембра до 16. децембра.
По његовим речима, Међународна агенција за нуклеарну енергију (ИАЕА) све више схвата да је потребно доношење брзе одлуке о заштитној зони око Запорошке нуклеарке.
„С обзиром на то да су Оружане снаге Украјине поново интензивирале гранатирање територије Запорошке нуклеарне електране током кога је оштећена важна инфраструктура електране, према нашим запажањима ИАЕА све више схвата да прилично брзо треба да се донесе одлука о формирању заштитне зоне“, оценио је Рјабков.
Такође је додао да у консултацијама о стварању зоне безбедности око Запорошке нуклеарке учествују и неке европске земље.
„Настављамо интензивне консултације о стварању зоне заштите нуклеарне безбедности и физичке нуклеарне безбедности око електране. Руководство секретаријата ИАЕА свесно је озбиљности тренутка. Осим контаката са Кијевом, руководство секретаријата води дијалог и са руководством неколико западних земаља“, истакао је Рјабков, рекавши да се нада да ће тај дијалог помоћи да убеде Кијев да престане са гранатирањем нуклеарке.
По речима шефа „Росатома“ Алексеја Лихачова, „очигледно је да ће кијевске власти наставити да 'вуку за нос' ИАЕА и да воде преговоре без циља да их заврше, све док политички спонзори Кијева не одобре другачији приступ“.
Он је додао да су практично сви далеководи на Запорошкој нуклеарној електрани уништени, те да Оружане снаге Украјине не дозвољавају да се поправе.

Декларација о заштитној зони није усаглашена

Како је рекао стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов, шеф ИАЕА Рафаел Гроси је у септембру предао руској и украјинској страни нацрт декларације о стварању заштитне зоне у Запорошкој нуклеарки.
„У документ су унете одређене измене и он за сад није усаглашен“, прецизирао је Уљанов.
По његовим речима, треба имати у виду да коначан резултат не зависи само од ИАЕА и Русије, него и од украјинске стране.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
РУСИЈА
Кремљ: Русија позива све да утичу на Украјину да прекине гранатирање Запорошке нуклеарке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала