- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Премијера два филма Миле Турајлић на Фестивалу ауторског филма

© Фото : Уступљено СпутњикуФилм „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ Миле Турајлић
Филм „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ Миле Турајлић - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
Српска премијера документарног диптиха „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ Миле Турајлић одржаће се у недељу, 27. новембра у 17 и 19.30 часова у Великој сали МТС дворане.
Пет година након премијере филма „Друга страна свега“ на Фестивалу ауторског филма, редитељка Мила Турајлић враћа се на фестивал са документарним диптихом о Покрету несврстаних.
„Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“ је документарни диптих који се састоји од два дугометражна филма који нас воде на архивско путовање кроз процес стварања пројекта Трећег Света. Филмови су базирани на до сада никада раније приказаним 35милеметарским филмским материјалима, које је снимио Стеван Лабудовић, сниматељ југословенског председника Јосипа Броза Тита.
„Овај диптих настао је као последица сусрета и пријатељства са Стеваном Лабудовићем, сниматељем Филмских Новости који је био задужен да прати Председника Тита на чувеним путовањима мира Галебом. Том приликом је настао драгоцен материјал снимљен у несврстаним земљама. Први филм у диптиху прати настанак Покрета несврстаних до историјског самита у Београду 1961. године, а други открива улогу Стевана Лабудовића у снимању алжирског ослободилачког рата. Велико ми је задовољство да београдској публици представимо овај филм у главном програму ФАФ-а, поготову на тако симболички значајном месту као што је некадашњи Дом Синдиката, који је био Прес центар за време првог самита Несрврстаних“, изјавила је Мила Турајлић.
© Фото : Уступљено СпутњикуФилм „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ Миле Турајлић
Филм „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ Миле Турајлић - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Филм „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ Миле Турајлић
Први филм, „Non-Aligned“ реконструише настанак Покрета несврстаних, преиспитујући у којој мери је филмска слика имала удела у стварању глобалног пројекта политичке еманципације, док други „Ciné-guerrillas“ води иза кулиса медијске битке која је вођена током рата за независност Алжира и открива улогу филмске слике у политичкој борби против колонијализма.
Мила Турајлић (Београд, 1979) је редитељка документарних филмова. Њен претходни документарни филм, „Друга страна свега“ премијерно је приказан на фестивалу у Торонту 2017. године, а освојио је 32 награде, укључујући престижну награду ИДФА фестивалу за Најбољи документарни филм. Њен дебитантски документарни филм „Cinema Komunisto“ (2010), премијерно је приказан на фестивалима ИДФА и Tribeca, а потом је освојио 16 награда.
Патрис Лумумба - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
Београд је био на ногама и због Патриса Лумумбе: Како је уништена светска солидарност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала