Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић са Цвијановићевом и Додиком: Крећемо у изградњу меморијалног комплекса у Доњој Градини /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић и Милорад Додик
Александар Вучић и Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић и председником Републике Српске Милорадом Додиком.
Вучић је честитао Додику и Цвијановићевој изборне победе и пожелео им успех на обављању нових функција.
„Честитам госпођи Цвијановић и председнику Додику на победи. Желим им здравља и успеха у раду, у Србији ће увек имати на кога да се ослоне. Захвалан сам обоме на доброј сарадњи. Разговарали смо о свему ономе што нас чека“, рекао је Вучић.
Истакао је да су размотрили политички ситуацију, додатно усагласили ставове које постоје између Републике Српске и Србије, који су најчешће готово јединствени.
"Говорили смо о проблемима који постоје у региону, а упознао сам их и са ситуацијом на Косову и Метохији и разговорима које смо ноћас до пола 12 имали са Бриселом, али смо разговарали и о другим важним пројектима", додао је Вучић.
Поручио је да су договорили да ће већ ове недеље да формирају тим који ће чинити представници Републике Српске и Србије.
"Конкретизовали смо ту идеју и изградњи меморијалног комплекса у Доњој Градини – Јасеновац и бићемо спремни да уложимо десетине милиона евра, велики новац. Сматрамо то једном од најважнијих ствари који бисмо требали да заједнички урадимо", поручио је Вучић.
Додао је да је договор да Србија учествује са 80 одсто финансијских средстава.
Истакао је да су говорили и о другим инфраструктурним пројектима и градњи путева, као и да сада значајним средствима финансирамо пројекат изградње ауто-пута Рача–Бијељина.
"Сада је то веома тешко за све нас да о томе говоримо због повећања трошкова изградње, повећања цена репроматеријала, али наравно наше опредељење остаје и покушавамо да у свим пројектима останемо и опстанемо онако како смо планирали", додао је Вучић.
Навео је да је било речи и о подршци коју би Србија требало да пружи за више општина у БиХ.
"Реч је о Дрвару, Костајници, Дубици, Невесињи. Предсендик Додик је предложио још једну општину, у Српцу доворили смо да радимо Дом здравља", додао је Вучић.
Указао је да је важно да наш заједнички посао напредује и да даље видимо како да све наше везе унапређујемо.
Поручује да имамо све већу трговинску размену са БиХ, као и да је она шести спољнотрговински партнер Србије, а да се ми приближавамо да њима будемо први партнер.
Поручио је да ће РС у Србији увек имати некога на кога могу да се ослоне, имају поверење, и ко ће колико може увек помоћи на сваки могући начин.
"Желим да се захвалим народу у Републици Српској што увек, у сваком тренутку су уз своју Србију и брину о нама бар онолико колико ми бринемо о Српској", нагласио је Вучић.
„Ове недеље биће формиран заједнички тим, уложићемо велики новац у изградњу меморијалног комплекса у Доњој Градини“, рекао је Вучић.
Желим да се захвалим и народу у Републици Српској јер су у сваком тренутку уз своју Србију и увек брину о нама као што ми бринемо о њима.

Додик: Ускоро заједничка седница влада РС и Србије, пат позиција у БиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик се захвалио председнику Вучићу на подршци коју Србија даје Републици Српској и што након избора имају први радни састанак изван БиХ, управо у Србији.
"Разговарали смо о свим важним темама, политичко окружење се усложњава ситуацијом у Украјини, напоменуо је Додик.
Међународни фактор додатно притиска Србију и РС. Веома је важно да останемо у процесу информисања, каже председник РС.
"Договорили смо се да након форимирања владе РС у првој седници децембра, буде одржана заједничка седница Влада Србије и РС и тада ће бити операционализација одлука", најавио је Додик.
Битно је да се настави сарадња на пројектима. Србија као гарант Дејтона стоји иза тога и она не оклева да подржи територилани интегритет БиХ, напомиње Додик.
Важно је, како каже Додик, да председник Србије зна да је РС угрожена, одузето јој је преко 83 надлежности.
Разговарали смо и у контексту проблема са Приштином. Наивно је веровати да се питања одвоје и решавају на одвојени начин, додао је Додик.
Стојимо иза нашег народа на КиМ, сложене околности траже доатне напоре, Србија је у епицентру притисака везано за Приштину и сукоб у Украјини, каже он.
РС није спремна да даје било коју салгласност за НАТО пут. Пројекти стоје као висок приоритет заједничких напора, истиче председник РС.
Ствари се усложњавају и дошло је до пораста цена, то врши притисак на доношење нових процедура, битна је подршка коју добијамо везнао за општине, каже Додик.
Према његовим речима, радна група за Градину биће формирана брзо. Ова генерација руководилаца ће то урадити, рекао је он.
Додаје да ће радити на вредносној интеграцији кроз образовање и културу.
Ситуација у БиХ није решена овим изборима, постоји пат позиција која је тешко решива, каже Додик и додаје да је суштина је у блокадама из политичког Сарајева.

Цвијановићева: Желим да допринесем променама у односима Србије и БиХ

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је Србија поуздано стала иза свих заједничких стратешки важних пројеката и додала да верује да ће тако бити и у будућности.
Цвијановић је захвалила председнику Србије на времену које издвојио у, како је рекла, овим сложеним односима и верменима, као и на заједничком ангажовању на развоју пројеката и билатералних односа и свега што је рађено у односима РС и Србије.
"Са аспекта нове позиције желала бих да допринесем променама - да односи БиХ и Србије буду бољи да се разумемо боље, али то зависи и од других не зависи само од мене", рекла је она.
Нови српски члан Председништва БиХ је рекла да жели да се изађе из фазе свађалачког односа у БиХ, да се изађе на пут сагледавања користи и реализације пројеката а не блокада.
Исказала је велику завалност Србији што је одлучила да буде инвеститор и коинвеститор на значцајним пројектима.
"Стратешки интерес је да се иде у реализацију пројекта Бук бијела, заинтересовани смо и за аеродром у Требињу јер ће то допринети бољој комуникацији мејду нама, развој привреде и туризам.
Цвијановић је поздавила идеју за заједничке активности и радну групу везано за односе БиХ и Србије.
"Наравно да у овом периоду треба разјаснити бројне дилеме поготово имаући у виду многа оптерећена, а БиХ треба да изађе из таквих оквира", рекла је Цвијановић,након састанка са председником Србије Александром Вучићем и новоизабраним председником РС Милорадом Додиком.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2022
СРБИЈА
Вучић: Да сутра уведемо санкције Русији - прекосутра би нам тражили признање Косова /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала