- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немци спустили критеријуме: Убудуће никада лакше до немачког држављанства

CC0 / Pixabay / Немачки пасош
Немачки пасош - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Пратите нас
Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер представила је делове нацрта закона којим би требало да се олакша стицање немачког држављанства и према којем ће упис у држављанство, уместо са садашњих осам, моћи да се затражи већ након пет односно три године легалног боравка.
„Уместо садашњих осам година, држављанство ће моћи да се стекне већ након пет година легалног боравка, а у случају врло успешне интеграције већ и након три године“, рекла је министарка Ненси Фезер (Социјалдемократска странка Немачке - СПД) у разговору за неколико немачких медија.

Брзо учење језика

Под врло успешном интеграцијом Фезерова подразумева брзо учење немачког језика и добру уклопљеност у радни или образовни систем земље.
„Нацрт закона је готов и послат је надлежним министарствима на проверу“, саопштило је министарство унутрашњих послова.
У истом саопштењу се наводи да су детаљи закона већ договорени између странака владајуће коалиције. Социјалдемократско-зелено-либерална влада је у свом коалиционом уговору предвидела реформу закона о стицању држављанства. Према том нацрту, деца рођена у Немачкој би аутоматски стекла право на држављанство ако један од родитеља најмање пет година легално борави у Немачкој.

Снижени и језички критеријуми

Код особа старијих од 67 година убудуће ће као услов за стицање држављанства бити снижени језички критеријуми па ће бити довољно да подносилац захтева може усмено да се споразуме.
„Олакшаним поступком стицања држављанства желимо изаћи у сусрет генерацији гастарбајтера који су дали значајан допринос развоју ове земље“, рекла је Фезерова.
Она је, такође, најавила да би требало да се омогући и лакше стицање двојног држављанства, које је тренутно у Немачкој, уз неке изузетке, забрањено.
„За интеграцију је много важније познавање језика, образовање и признање демократског поретка него питање поседује ли подносилац захтева још неко друго држављанство“, рекла је Фезерова.
Немогућност задржавања старог држављанства приликом примања немачког сматра се највећом препреком за појачани улазак странаца, који већ дуже живе у Немачкој, у регистар немачких држављана. Држављани Европске уније смеју да задрже своје старо држављанство и након стицања немачког пасоша, пренео је „Индекс“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала