Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Обележавање Дана присаједињења Војводине Србији

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICНови Сад
Нови Сад - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Пратите нас
Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић положили су венац од ловоровог листа на спомен-плочу данашње зграде банке, а некада места на ком је одржана Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање.
Полагање венаца уприличено је у присуству делегација Националног савета буњевачке националне мањине и Удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године - Нови Сад.
Градоначелник Милан Ђурић истакао је да сваког 25. новембра Нови Сад одаје пошту нашим славним прецима јер је то од изузетне важности за државу Србију али за читав српски народ и да младим генерацијама треба преносити сећање на тај догађај да га никада не забораве.
“Кад говоримо о присаједињењу, говоримо о сложним људима који су имали визију за целокупну нашу будућност, али је то и на неки начин искорак демократије у том добу јер је ра скупштина била мултинационална, значајно је да су њој учествоцале и жене, њих седам, у време кад ни Енглескиње, Францускиње и Немице нису имале право гласа. И управо та слобода и равноправност су водиља данашњем руковођењу и Новог Сада и Србије и причамо такође о ослободи равноправности свих наших грађана без обзира на веру, нацију и то је наш систем вредности који негујемо дан данас”, рекао је Ђурић.
Венце су поводом 25. новембра 1918. године, дана када је донета одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србији положиле и делегације Буњеваца и потомака старих ратника.
“Као и сваке године 25. новембра ми смо се окупили на овом месту гђе су наши преци донели својом вољом, поносно, визионарску одлуку да желе живети заједно са браћом Србима и осталим јужним Словенима у Краљевини Србији. Данас смпо изузетно поносни на ту одлуку и дичимо се њоме. Међутим, историја није сваки пут и ценила ту нашу вољу на прави начин, ми Буњевци смо живели практично у илегали под притиском озбиљно асимилације пола века, али ево данас ја могу да кажем као представник буњевачке нације да је поново угодно и удобно и лепо бити Буњевац у Војводини, у Сомбору одакле ја долазим, у Суботици и осталим местима гђе Буњевци живе и надамо се да ћемо оставити довољно трага и довољно чувати културу и традицију нашег малог народа”, рекао је Александар Бошњак, из Буњевачког националног савета.
Горан Максимовић из Удружења потомака ратника Србије 1912-1920 у Новом Саду је нагласио да је овај датум златним словима исписан у историји српског народа, када су људи из ових крајева, Баната Бачке и Барање одлучили су да се присаједине Краљевини Србији и тиме трајно промиенили историју и начин живота на овом подручју како свог, тако и народа у Србији.
"То је велики дан и испоставило се на крају да је то највећа победа Српске краљевске војске и српског народа у Великом рату, а било је много других победа и ми са огромним задовољством сваке године учествујемо у обележавању овог догађаја”, истакао је Горан Максимовић из Удружења потомака ратника Србије 1912-1920 у Новом Саду.
Вечерас ће у Српском народном позоришту поводом обележавања Дана присаједињења бити одржана свечана академија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала