- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Песков о изјави Зеленског о повратку Крима Украјини: О томе нема ни говора

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПортпарол руског председника Дмитриј Песков
Портпарол руског председника Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Пратите нас
Украјина није одустала од става да Крим мора бити враћен силом, а за Русију то значи разматрање отуђивања руске територије, о чему нема говора, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је претходно да је спреман да се судбина Крима решава невојним путем. У интервјуу за „Фајненшел тајмс“, он је навео да је питање судбине полуострва тема међународних разговора. Истовремено, истакао је да „нико не треба да губи време“, ако решавање питања Крима предвиђа његов „останак у саставу Русије“.

„Знате да је од самог почетка, а о томе је говорио и руски председник више пута пре почетка специјалне операције, у Уставу Украјине било речи да Крим мора бити враћен Украјини силом. И, де-факто, Кијев није одустао од тога. За нас то није ништа друго, него разматрање теме отуђивања територије Русије, никако се другачије то не може тумачити, а о томе нема ни говора“, рекао је Песков новинарима.

Поред тога, портпарол сматра да овакве изјаве Зеленског говоре да Кијев не жели, није спреман и није у стању да користи невојне методе за решавање проблема.
Подсетимо, Крим је ушао у састав Русије након референдума о полуострву 2014. године који је одржан након државног преврата у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.
Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији.
Руске заставе у Симферопољу - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
Специјална операција у Украјини
Руски сенатор: Кијев нема ни ресурсе ни војну силу за офанзиву на Крим
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала