- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Решење за несташицу струје: Разматра се могућност преноса енергије из свемира на Земљу

CC0 / Pixabay / Пренос енергије из свемира, илустрација
Пренос енергије из свемира, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Пратите нас
Европска свемирска агенција (ЕСА) планира ове седмице да одобри трогодишњу студију како би се утврдило да ли велике соларне фарме у свемиру могу бити функционалне и исплативе на Земљи.
У наредне три године, након прихватања плана, „шефови свемира“ ће истраживати како да електричну енергију бежично пренесу из свемира у милионе домова на планети Земљи.
Коначни циљ је постојање гигантских сателита у орбити, од којих сваки може да произведе исту количину електричне енергије као и електрана.
Иначе, реч је о иницијативи названој „Соларис“, која би усвајањем у ЕСА, била прва која би поставила тло за практичан план развоја свемирског система за производњу обновљиве енергије.
Јосеф Ашбахер, који је генерални директор ЕСА, рекао је за Би-Би-Си да верује да би соларна енергија из свемира могла да буде од „огромне“ помоћи у решавању будуће несташице енергије. Он је истакао потребу за смањењем фосилних горива наводећи како верује у то да је могуће у свемиру производити струју за домаћинства на Земљи.
Сунчева енергија се може много ефикасније сакупљати у свемиру јер нема ни ноћи ни облака. Идеја постоји више од 50 година, али је била претешка и прескупа за имплементацију. До сада, пренео је „Кликс“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала