- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руски дипломата о извештају ИАЕА о „прљавој бомби”: Нису проверени сви нуклеарни објекти у Украјини

© SputnikПрљава бомба
Прљава бомба - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Пратите нас
Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) је у стању да открије трагове припреме „прљаве бомбе”, али у Украјини постоји стотине, ако не и хиљаде објеката са радиоактивним материјалима, немогуће их је све проверити, изјавио је у интервјуу за Спутњик стални представник Русије у међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.
Он је овако прокоментарисао питање колико су, према његовом мишљењу, биле темељне провере које је извршила ИАЕА и да ли се може поуздати у њихове закључке.
Према његовим речима, инспектори „нису радили више од осам сати или можда чак и мање на сваком објекту”, па је „тешко претпоставити да су за то време обишли сваки ћошак у огромним предузећима”.
Уљанов је подсетио и да се агенција бави нуклеарним материјалом — плутонијумом, уранијумом и торијумом, али у његову надлежност не спада рад са радиоактивним материјалима као што су цезијум, кобалт и стронцијум.
Он је нагласио да је „најважније дочекати резултате провере инспекције три објекта у Украјини, чији је најважнији део анализа узорака, која још није завршена”. Дипломата је истакао да ће Управни одбор ИАЕА морати да реагује ако радиоактивни узорци из Украјине буду позитивни.

О заштитној зони око Запорошке нуклеарке

Уљанов је оценио и да нема потребе за резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација која би потврдила стварање заштитне зоне око Запорошке нуклеарне електране.
Он је још објавио да Русија разматра са ИАЕА питање о међународном надзору поштовања споразума о заштитној зони у Запорошкој нуклеарки, јер другачије то неће функционисати.
Раније је Уљанов прокоментарисао да су два инспектора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) посетила објекте на три локације и да је провера трајала само неколико сати. Он је иронично рекао да нико није очекивао да ће „прљава бомба“ чекати инспекторе у центру фабрике.
Са друге стране, генерални директор „Росенергоатома“ Ренат Карчаа изјавио је да саопштење ИАЕА о резултатима извештаја провере у Украјини поводом припреме „прљаве бомбе“ не може да издржи никакву критику и пре свега има политички предзнак.
Управни одбор ИАЕА је раније усвојио резолуцију о питањима нуклеарне безбедности у Украјини. У њој је, конкретно, поново напоменуто да у оквиру инспекције на три локације у Украјини нису откривени никакви знакови непријављене нуклеарне активности или материјали који су повезани са припремом „прљаве бомбе“. ИАЕА тврди да је „самим тим демонстрирана неоснованост“ саопштења руске стране на ову тему.

„Прљава бомба“

Како су саопштили извори из разних земаља, између осталог и из Украјине, кијевски режим припрема провокацију на територији своје земље уз употребу „прљаве бомбе“ или муниције са малом нуклеарном снагом.
Циљ провокације је да се, према наводима извора, Русија оптужи да је употребила оружје за масовно уништење и да се на основу тога покрене снажна антируска кампања.
„Прљава бомба“ је контејнер са радиоактивним изотопима и експлозивним пуњењем. Приликом детонације, контејнер се уништава, радиоактивна супстанца се распршује ударним таласом, стварајући радиоактивну контаминацију подручја на великим површинама, а може да доведе и до настанка радијацијске болести.
Украјински војници складиште бојеву главу у контејнер. 1992. - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
РУСИЈА
Оружје терориста: Шта је „прљава бомба“ и хоће ли се Кијев усудити да је употреби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала