- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шеф НАТО: Ужасан почетак зиме за Украјину

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је Украјина суочена са тешким почетком зиме, али да и Европа преживљава кризу због ситуације са енергентима и растом цена.

„Сукоб постаје све бруталнији, све су јачи ракетни напади на градове и цивилну инфраструктуру због чега Украјинци немају струје, грејања и хране. Ужасан почетак зиме за Украјину“, рекао је Столтенберг на прес-конференцији пред састанак шефова дипломатија држава-чланица у Букурешту.

Указао је да и Европа трпи последице услед енергетске кризе и раста цена.
„Сви ћемо платити високу цену“, констатовао је он.
Шеф Алијансе је рекао и да стручњаци држава-чланица нису ангажовани када је реч о обуци и одржавању ПВО система на територији Украјине.

„Украјинци су долазили на обуку у земље НАТО.. Особље НАТО није било ангажовано у Украјини. Још једном понављам да НАТО није актер у том сукобу“, рекао је Столтенберг и додао да је испорука модерних ПВО система Украјини приоритет Алијансе.

Према његовим речима, пружање војне помоћи Украјини јачају се шансе за мир.
„Украјина има право на самоодбрану и ми доприносимо да се то право реализује. Већина ратова се завршава преговорима али оно што се дешава за преговарачким столом зависи од догађаја на терену. Зато је најбољи пут да се повећају шансе за мирно решење пружање војне помоћи Украјини“, рекао је генерални секретар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала