- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Скупштински одбор усвојио закључак о информацијама о експлоатацији литијума у Србији

CC0 / Pixabay / Рудник
Рудник - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Пратите нас
Одбор за заштиту животне средине усвојио је данас закључак да су чланови упознати са проблематиком експлоатације литијума од представника надлежних министарстава и стручне јавности.
„Стено белешке и записнике Одбор ће ставити на располагање посланицима и целокупној јавности ради детаљног упознавања са темом која је данас била предложена на седници“, рекао је Милимир Вујадиновић, заменик председника Одбора, који је водио седницу.
Он је одговарајући на захтев посланика Маријана Ристичевића да смене председник Одбора Александар Јовановић Ћута, који је са делом чланова одбора из опозиционих странака држао седницу у Лозници, казао да нема потребе за сменом председника одбор.
Вујадиновић је нагласио да је тиме што су посланици опозиције постављени на чело одбора њима заправо дата шанса да покажу на који начин би водили државу.
„Јовановићу смо дали прилику да се измери, да покаже како функционишу институције ако их он води. Показало се да нико до њих данас није имао снаге овде да дође да се супротставе аргументима, већ држе трибину у Лозници“, рекао је Вујадиновић.
Додао је да се данас показало како изгледа држава када је воде одговорни људи и да неће дозволити урушавање дигнитета одбора и парламента.
„Без обзира на све даћемо му прилику да покаже колико може. Пристали смо да расправљамо о теми коју су тражили, а то је искоришћавање литијума на подручју Србије, са освртом на утицај на животну средину и целокупни економски развој Србије и дошли су представници министарстава и стручне јавности, али се они нису појавили“, рекао је председавајући.
Члан одбора Јасмин Хоџић казао је да посланици нису присуствовали састанку у Лозници, јер тамо, како је истакао нема дијалога, већ је то полигон за интриге.
„Та идеја да идемо међу народ је у реду, али ако тај народ није изманипулисан“, рекао је Хоџић.
Посланица Драгана Лукић, која је из Лознице, оценила је да је тамо одржан политички митинг и навела да она не види да је Лозница загађенија од било код другог града у Србијим пошто је председник Одбора најавио да ће држати седнице у градовима који имају највећи проблем са загађеношћу.
Пре излагања чланова одбора, министарке рударства и енергетике и заштите животне средине Дубравка Ђедовић и Ирена Вујовић, као ипрофесора са Рударско -геолошког факултета Николе Лилића и Динко Кнежевић, упознали су чланове Одбора са појединостима у вези експлоатације литијума, пренео је Танјуг.
Изнели су да је 21. век незамислив без овог минерала, јер се он користи за нове технологије, истакавши да је цена ове сировине скочила за 500 одсто последњих година, те да би добит Србије на основу резерви које има, на годишњем нивоу, била између 3,3 и 10, 4 милијарде евра.
Министарка Вујовић је казала да је зелена транзиција главна тема у Европи, као и да је литијум, чије се резерве налазе и у Србији, препознат као озбиљан ресурс за борбу против климатских промена и енергетску транзицију.
Србија је, како је наглашено, земља која има велике рудне резерве овог минерала, а самим тим и потенцијал за развој одрживог рударства које подразумева и заштиту животне средине.
Председавајући седницом казао је да су на њу били позвани и преставници дела стручне јавности који се противе експлоатацији литијума, али да се они нису одазвали позиву.
Угаљ - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
Подкаст
Српски геолози – између светске славе и стуба срама | Енергија Спутњика
Машине и багери на ископинама - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
ДРУШТВО
„Незнање је највећи непријатељ“: Канадска компанија обуставила истраживање литијума у Ваљеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала