- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Телескоп открио атмосферу егзопланета каква никада раније није виђена

CC0 / Pixabay / Егзопланета — илустрација
Егзопланета — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Пратите нас
Насин свемирски телескоп „Џејмс Веб“ направио је најдетаљнију анализу атмосфере егзопланета до сада. Егзопланета ВАСП-39 б позната је и као Бокапринс налази се у орбити око своје звезде удаљене 700 светлосних година. То је егзопланета масивна као Сатурн, али много ближа својој звезди домаћину.
Телескоп је направио молекуларни и хемијски профил неба удаљеног света. Док су „Веб“ и други свемирски телескопи, укључујући Насине „Хабле“ и „Шпицер“, раније открили изоловане састојке атмосфере ове узавреле планете, нова „Вебова“ очитавања пружају пун мени атома, молекула, па чак и знакове активне хемије и облака.
роцењује се да има температуру од око 870 степени Целзијуса која је производ њених гасова, наводе у Наси.
Овај „врући Сатурн" је била једна од првих егзопланета које је „Веб" телескоп испитивао када је започео своје редовне научне операције „надгледања".
Нова очитавања података и снимци, указују на то да се десио слом атмосфере Бокаприна, укључујући атоме, молекуле, формације облака – који изгледају као да су разбијени. Научници су очекивали да ће видети, као што је код егзопланета уобичајено, хомогени стабилни омотач.
Нови подаци пружили су први знак да у атмосфери егзопланете има сумпор-диоксида, молекула произведеног хемијским реакцијама које су покренула звезда домаћин планете и њена високоенергетска светлост. На Земљи се заштитни озонски омотач атмосфере ствара на сличан начин од топлоте и сунчеве светлости у фотохемијској реакцији.

Идеална егзопланета за проучавање

Близина Бокаприна са звездом домаћином чини ову егзопланету идеалним предметом за проучавање таквих веза звезда-планета.
Иначе, ова планета је осам пута ближа звезди домаћину него што је Меркур нашем Сунцу.
„Ово је први пут да смо видели конкретне доказе о фотохемији – хемијским реакцијама које покреће енергична звездана светлост – на егзопланетама. Ове нове информације видим као заиста обећавајућу перспективу за унапређење нашег разумевања атмосфере егзопланета“, рекао је Шанг-Мин Цаи, истраживач са Универзитета Оксфорд у Уједињеном Краљевству, у Насином саопштењу.
Остала једињења откривена у атмосфери Бокаприна укључују натријум, калијум и водену пару, што потврђује претходна запажања других свемирских и земаљских телескопа, укључујући свемирски телескоп „Хабл".
Имати тако комплетан списак хемијских састојака у атмосфери егзопланета пружа увид у то како се ова планета - а можда и друге - формирала. Бокапринов разноврстан хемијски инвентар сугерише да се више мањих тела, названих планетезимали, спојило.
„Налази су повољни за сугерисање способности ‘Вебових‘ инструмената да спроводе истраживања на егзопланетама. Откривањем детаљног приказа атмосфере егзопланета, телескоп је показао резултате који су били изнад очекивања научника и обећава нову фазу истраживања широког спектра егзопланета у галаксији", наводе из Насе.
„Моћи ћемо да видимо ширу слику атмосфере егзопланета. Невероватно је узбудљиво долазити до нових сазнања која изненађују, и то је један од најбољих делова посла једног научника", рекла је Лора Флег, истраживач са Универзитета Корнел и члан међународног тима који је анализирао податке до којих је дошао телескоп „Веб".
„Орион“, капсула свемирске агенције НАСА - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Капсула агенције НАСА обишла тамну страну Месеца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала