Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„То није истина“: Боцан-Харченко реаговао на тврдње Ишингера о Косову

© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасадор Александар Боцан-Харченко
Амбасадор Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Пратите нас
Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко одбацио је тврдње Волфганга Ишингера да је иницијатива „тројке“ из 2007. о уређењу односа Београда и Приштине по моделу две Немачке пропала због шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.
„То није истина. Руски став о косовском питању се увек заснивао на томе да решење треба да одговара интересима Београда. Тај принципијелан приступ је у више наврата јавно нагласио министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров“, навео је Боцан-Харченко, реагујући на објаву немачког дипломате и некадашњег представника ЕУ у посредничкој „тројци“ међународне Контакт групе на Твитеру.
Боцан-Харченко је појаснио да Иницијатива, о којој говори Волфганг Ишингер, званично никада није покренута у име „тројке“, иако је разматрана као једна од радних опција.

„Господин Ишингер треба одлично да зна да српска страна није подржала тај план. Став Београда је до данас доследан и темељи се на међународно-правним начелима и резолуцији 1244 СБ УН“, поручио је руски амбасадор.

Амбасадор даље подсећа да ту опцију није прихватила ни Приштина.
„Још пре преговора „тројке“ Запад је обећао косовским Албанцима да ће подржати једнострано проглашену „суверенизацију“ покрајине, ако компромис са Београдом не буде постигнут. Кад је већ обећано оно за чиме се жуди, ко ће пристати на мање од тога? Штавише, модел „две Немачке“ је у Приштини изазвао одбојност, пошто не би се асоцирао на „перспективу дефинитивног разграничења између страна“, него на њихово поновно уједињење, као што је то био случај са Савезном Републиком Немачком и Немачком Демократском Републиком“.
Руски амбасадор оцењује да „крајње чудно изгледају покушаји Волфганга Ишингера – данас уобичајени на Западу – да за све оптужи Русију, правећи се да би без ње било могуће да се преко ноћи реши косовско питање, спречи једнострано проглашење „независности“ Приштине и, као резултат, балансирање покрајине на опасној линији, а које и сада траје“.
Подсетимо, Ишингер је у четвртак на Твитеру објавио да га радује чињеница да се основна идеја предлога „тројке“ из 2007. сада разматра у оквиру француско-немачке иницијативе, уз тврдњу да је тај предлог „тројке“ пропао крајем новембра 2007. због Сергеја Лаврова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала