Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вјоса Османи расписала ванредне изборе за скупштине општина Звечан и Лепосавић

© Sputnik / Никола ЈоксимовићЗвечан пред посету
Звечан пред посету - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Пратите нас
Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи расписала је изборе за скупштине две општине на северу Косова и Метохије - Звечан и Лепосавић - за 25. децембар, седам дана након избора за градоначелнике у четири општине на северу Косова.
Подсетимо, Срби су у општинама Северна Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан напустили све косовске институције након ескалације танзија на северу због одлуке Приштине о регистарским ознакама српских градова на Косову и Метохији.
Избори су расписани само за две од четири општине које су Срби напустили. Поставља се питање шта ће бити са општинама Северна Митровица и Зубин Поток које су такође без локалних скупштина.
Уколико се деси да одборничка места Приштина попуни са албанским листама које су учествовале на претходним изборима то би био својеврсни преседан јер би у општинама Северна Митровица и Зубин Поток у коме живи више од 90 одсто Срба у локалним скупштинама били само Албанци, чак и они који су на претходним изборима освојили 20 и мање гласова од више од 11.000 бирача који су учествовали на тим изборима.
Османијева је раније расписала и изборе за градоначелнике у четири општине на северу Косова, ти избори су заказани за 18. децембар, а на њима Српска листа неће учествовати јер је формирање Заједнице српских општина поставила као услова за враћање у косовске институције.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала