- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Европа пред дилемом: Да ли би требало штедети на празничној расвети /фото/

© AP Photo / Lalo R. VillarБожићна расвета у Шпанији
Божићна расвета у Шпанији - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
Пратите нас
У градовима широм Европе, званичници се налазе пред дилемом — да ли да приштеде на расвети за предстојеће празнике, имајући у виду раст цене енергената, или да осветле градове након две године божићних празника погођених пандемијом вируса корона и приуште грађанима празнично весеље.
Посетиоци божићног вашара у Верони већ пијуцкају кувано вино и купују празничне декорације, али осим дрвених тезги на вашару, тај италијански град још није украсио своје улице јер званичници расправљају о томе колико осветлити град током енергетске кризе.
На тргу у Верони засветлела је огромна звезда падалица, а ускоро ће бити постављена и божићна јелка.

Без празничне расвете, нема ни празника

„Ако не буде осветљења, могли би и да укину и Божић“, мишљења је Естрела Пуерто, која продаје традиционалне шпанске мантиље или женске велове у малој продавници у Гранади у Шпанији, истичући да божићни украси подстичу посао.
Мање светлуца и јелка на чувеном божићном вашару у Стразбуру, која сваке године привуче два милиона људи, јер тај француски град настоји да смањи потрошњу електричне енергије за 10 одсто, пише АП.
© AP Photo / Jean-Francois BadiasБожићни вашар у Стразбуру
Божићни вашар у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
Божићни вашар у Стразбуру
Од Париза до Лондона, градски званичници ограничавају сате празничног осветљења, а многи су прешли на енергетски ефикаснија ЛЕД светла или обновљиве изворе енергије.
Лондонски трговачки кварт Оксфорд стрит нада се да ће смањити потрошњу енергије за две трећине ограничавањем осветљења од 15 часова до 23.00 и уградњом ЛЕД сијалица.

Еколошки оправдано

„Еколошки гледано, то је једино право решење“, рекла је становница Париза Мари Бреже (26) док је шетала Јелисејским пољима, која су осветљена само до 23.45 часова, уместо до 2 сата ујутру као претходних година за божићне празнике.
Светла су угашена и дуж авеније Андраши у Будимпешти, која се често назива и мађарским Јелисејским пољима, јер су званичници одлучили да неће бити окупана белим светлима у дужини више од два километра као претходних година.
© AP Photo / Michael ProbstПоглед на божићни вашар у Франкфурту
Поглед на божићни вашар у Франкфурту - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
Поглед на божићни вашар у Франкфурту
Осветљење је смањено и на градским знаменитостима, укључујући и на мостовима преко реке Дунав.
„Уштеда на декоративном осветљењу је чињеница да живимо у временима када нам је потребна свака кап енергије“, рекао је заменик градоначелника Будимпеште Амбрус Кис.
Празнична ЛЕД светла ове године ће бити угашена од 1.00 сати до 6 часова и у старом центру града Брашова у централној Румунији и на другим местима.

„Јелка на педале“

У италијанском планинском граду Борно, у Ломбардији, бициклисти на стационарним бициклима осветљаваће градску божићну јелку.
Што брже буду окретали педале, јелка ће више сијати.
На другим местима у граду неће бити постављена празнична расвета како би се подигла свест о очувању енергије, рекли су званичници.
Како се наводи, Божић ће бити у пуном сјају у Немачкој, где је празник велики подстицај за трговце и ресторане.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала