Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нови задатак „Ватреног ока“ у Србији: Откривање будућих болести из капи крви

© Tanjug / TARA RADOVANOVICМинистарке Даница Грујичић и Јелена Беговић са представницима кинеске БГИ групе у лабораторији "Ватрено око" у Клиничком центру Србије
Министарке Даница Грујичић и Јелена Беговић са представницима кинеске БГИ групе у лабораторији Ватрено око у Клиничком центру Србије - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
Пратите нас
Министарка здравља Даница Грујичић и министарка науке и технолошког развоја Јелена Беговић разговарале су данас са делегацијом кинеске БГИ Гроуп о даљој сарадњи која се односи на увођење у здравствени систем Србије нових технологија базираних на читању генетске информације као могућности за предвиђање болести.
Разговор је обављен приликом обиласка Лабораторије „Ватрено око“ у Клиничком центру Србије.

Предвиђање будућих болести

Грујичић каже да све о чему су данас причали је до скора било у домену научне фантастике.
„Данас може да се примени, пре свега у превенцији више врста болести, не само онколошких, а моћи ће и из капи крви да се предвиђају будуће болести. То је нешто о чему смо до скора могли само да маштамо“, казала је министарка.
Грујичић је изразила наду да ће БГИ гроуп имати разлога и могућности да улаже у Србију.
Додаје да су разговорили и о заједничким болницама за иновативну терапију, о анализи генома, о ономе што је најважније за напредак човечанства - науци.
Како каже, БГИ већ има резултате у Кини и ускоро ће податке дати Србији, а Министарство здравља ће потом кренути у кампању.
Беговић је изразила велико задовољство што је данас лабораторију обишла са, између осталих, и доктором Радетом Дрманцем, којег зову савремени Никола Тесла, а који је потекао из Србије, био у САД, па у Кини одакле је са компанијом БГИ донео најсавременију технологију.

Секвенцирање генетских информација

Она је подсетила да је БГИ технологија помогла Србији током пандемије за тестирање великог броја узорака, затим се сарадња наставила прављењем центра за секвенцирање.
„Данас смо у лабораторији која ће у блиској будућности добити нове функције, нове технологије како би могла да примени нове технологије базиране на секвенцирању, читању генетске информације у здравствени систем Србије, а свима нам је циљ да наши пацијенти и грађани имају најбољу здравствену услугу, али да радимо и на превенцији, раној дијагностици“, казала је.
Доктор Дрманац истакао је да је пресрећан што је дошао поново у Србију после толико година развијања технологије за анализу гена која је, како каже, почела у Београду.
„Та технологија је у сарадњи са БГИ развијена на том нивоу да смо водећи у свету, да можемо да анализирамо гене по доступној цени за људе у Србији, у Кини и Индији, а не само за богате Американце“, казао је Дрманац.
Циљ је да се спречи болест
Додаје да ће та технологија на крају омогућити да се спречи болест.
„Циљ је да спречимо болест и да продужимо здрави живот. Пресрећан сам да после 30 година развоја науке и унапређења долазимо на тај ниво да може да се примени за унапређење живота и здравља“, навео је.
Директор БГИ Ванг Ђиан изразио је задовољство што види да лабораторија „Ватрено око“ функционише.
„Желимо да са нашим српским партнерима пређемо са инфекцијских болести на предвиђање канцера, као и кардиоваскуларних болести. Мислим да ће ова технологија бити веома корисна Србији, грађанима Србије“, казао је Ђиан.
Директор УКЦС Милика Ашанин казао је да му се чини да се овом технологијом поставља „последњи комадић који је недостајао у здравству Србије“.
Како каже, то је генетски инжењеринг који је неопходан у превенирању и персонализованој медицини како би се пацијенти успешно лечили, пренео је Танјуг.
 Улаз у Клинички центар Србије, Клиника за инфективне болести - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2020
Пројекат „ватрено око“: Најмодерније лабораторије које су коришћене у Вухану сада и у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала