- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Руси и Срби у време Петра Великог: Отворена изложба на Палама

© Фото : Public domain/Bildindex der Kunst und ArchitekturРуски цар Петар Велики
Руски цар Петар Велики  - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
Пратите нас
Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов отворио је вечерас у Цековића кући на Палама изложбу „Руско-српски односи у доба Петра Великога“ посвећену обележавању 350 година од рођења Петра Великога и 300 година од царског указа о слању учитеља у Србији да предају словенски и латински језик.
Калабухов је рекао да се односи између Руса и Срба развијају у континуитету кроз историју, културу, језик још од времена Петра Великога, па чак и раније.
Он је навео да је уз Петра Великога било Срба, а међу њима је био и гроф Сава Владиславић, један од најснажнијих дипломата у Русији и аутор многих уговора.
„Да није било грофа Владиславића, Руси не би имали великог Пушкина“, рекао је Калабухов и додао да су Руси и Срби увек били на једној, правој страни историје.
Председник Књижевног удружења „Сусрет“ из Требиња Милана Бабић рекла је да је реч о две тематски повезане изложбе о везама руског и српског народа.
„Изложба је посвећена обележавању 350 година од рођења Петра Великога и 300 година од царског указа о слању учитеља у Србији да предају словенски и латински језик. То је далекосежан потез с обзиром да се наша српска територија и црква налазила у незгодном културном положају. Зато ова изложба има образовни карактер јер ђаци не знају о томе довољно“, истакла је Бабићева.
Она додаје да се по први пут неки документи износе у „шири научни промет“, један је у вези са историјским периодом и руско-српским односима, док је други у вези са стрипом који је изашао 1941. године ексклузивно за српску читалачку публику.
Према њеним речима, овај стрип није довољно пласиран због бомбардовања Београда, па су професор Ирина Атанасијевић и Руски научни институт одиграли ту изузетну улогу.
Декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић рекао је да Петар Велики једнан од највећих владара у руској историји који је руску империју увео у ред светских сила. Он каже да је Петар Велики био први владар који је почео да обраћа пажњу на Балкан, српски и друге словенске народе који су у то време били у турском ропству.
Мастиловић истиче да највећа заслуга за то припада Херцеговцу грофу Сави Владиславићу који је био саветник Петра Великога, али и осталим Србима који су били у Русији бежећи пред турском најездом.
„Како у време Петра Великога, тако и данас, српски су погледи усмерени према Истоку, према Русији, а од Русије увек очекујемо само пријатељство и братство“, рекао је Мастиловић.
Изложбу су организовали Књижевно удружење „Сусрет“ Требиње, Руски научни институт, Руски дом из Београда и Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, преноси РТРС.
Представљање стрипа поводом 350 година од рођења Петра I - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
КУЛТУРА
Прича која је актуелна у данашњем светском лому: Када су Срби заволели Петра Великог
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала