- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Убити птицу певачицу | Орбита културе

© ФотоОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
Пратите нас
У новој „Орбити културе“ разговарамо са писцем Гораном Милашиновићем и сликаром Владимиром Дуњићем о томе зашто после њихових радова остају само страшан мук и „крик тишине“ .
Зашто је после великог успеха романа „Случај Винча“ који је својеврсна ода људскости одлучио да ослика нешто сасвим друго - мрачну страну људске природе? Како се пише еколошки трилер утемељен на истинитом догађају, причи о убиству великог броја птица певачица зарад гастрономског уживања, после које читаоцу остаје само гађење и мук – питамо лекара, председника наше комисије за сарадњу са Унеском и писца романа „Мук“ Горана Милашиновића.
Како се велике животне тегобе превазилазе талентом у који се верује, може ли слепи певач да наступа у опери или само концертно, на сцени – за Спутњик објашњава слепи оперски певач са апсолутним слухом Немања Црнатовић.
Шта је показало последње истраживање Завода за проучавање културног развитка – анализа званичних веб сајтова шест најзначајнијих археолошких локалитета у Србији, колико тога још треба да се уради на плану дигитализације културног наслеђа, како је и на који начин одбрањено стваралаштво на међународном скупу недавно одржаном у Закропулу, колико наша култура има неуралгичних тачака и како би се оне могле отклонити – нека су од питања за директора ове институције, књижевника Марка Крстића.
Са колико ентузијазма већ деценијама на својим сликама објашњава да нам није све објашњено и да је свет и даље веома чудесан, мистичан и загонетан – о чему сведочи и изложба „Слика као вео“ недавно отворена у Галерији РТС, зашто критика тврди да на његовим платнима тишина често одзвања гласније од крика али и са којом је емоцијом стварао дело „Светски рат“ - питамо једног од најпрепознатљивијих српских сликара Владимира Дуњића.
Шта су о великанима Миловану Данојлићу и Пуриши Ђорђевићу које је српска култура изгубила у истом дану за Спутњик казали Матија Бећковић и Драган Лакићевић
Били смо и на представљању књиге посвећене легендарном глумцу Петру Божовићу, последње у низу монографија које о лауреатима награде „Добричин прстен“ објављује Удружење драмских уметника Србије.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Убити птицу певачицу | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала