- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривен прави разлог мумификације у старом Египту

© Sputnik / Ksenia NikolskayaMúmia com máscara de papelão dourada em um sarcófago de madeira encontrada durante pesquisa arqueológica realizada no monumento Deir el Banat, oásis de Faium, Egito, foto publicada em 16 de novembro de 2017
Múmia com máscara de papelão dourada em um sarcófago de madeira encontrada durante pesquisa arqueológica realizada no monumento Deir el Banat, oásis de Faium, Egito, foto publicada em 16 de novembro de 2017 - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2022
Пратите нас
Истраживачи у Великој Британији проучавали су корене веровања да су Египћани пре хиљадама година желели да сачувају тело након смрти и закључили да се ради о заблуди.
Мумификација у древном Египту није спровођена да би се тело сачувало након смрти, известили су у истраживачи са Универзитета у Манчестеру, преноси портал „Лајв сајенс.
Истраживања су утврдила да је ова заблуда почела са истраживачима у британском викторијанском периоду (1837-1901), који су погрешно претпоставили да су стари Египћани своје мртве чували на исти начин на који су чували рибу: сољу.

„Идеја је била да рибу сачувате за јело у неком будућем времену, па су претпоставили да је оно што се ради са људским телом исто као и лечење рибе“, објаснио је Кембел Прајс, кустос Египта и Судана у музеју.

Међутим, Египћани су у овим процесима углавном користили различите слане супстанце. Кључни састојак мумификације био је натрон, природни минерал обилнији у коритима језера у близини Нила који се такође користио у храмским ритуалима за прочишћавање.
Још један од њих, тамјан, који се на староегипатском назива сенетјер, што буквално значи „учинити божанским“, обично се повезује са мумијама.
© Sputnik / Ksenia Nikolskaya / Уђи у базу фотографијаЕгипатска мумија
Múmia do Egito - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2022
Египатска мумија
„Када палите тамјан у храму, то је прикладно јер је то кућа бога и чини простор божанским. Али када користите смоле тамјана на телу, чините тело божанским и божанско биће. Не морате га нужно чувати“, додао је Прајс.
Кустос Манчестерског музеја на Универзитету у Манчестеру нагласио је да „биомедицинска опсесија која је израсла из викторијанских идеја о потреби за вашим комплетним телом у загробном животу није помогла“.

„Ово је укључивало уклањање унутрашњих органа. Мислим да ово заправо има мало дубље значење [...] и у суштини се ради о претварању тела у божанску статуу, јер је мртва особа преображена“, резимирао је он.

Тим научника планира да открије нова сазнања на изложби под називом Златне мумије Египта, која ће бити отворена у изложбеној соби музеја у фебруару 2023.
Ланена књига, текст написан на завојима загребачке мумије - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Загребачка мумија обмотана најдужим етрурским текстом икада пронађеним
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала