- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ИАЕА: Русија је светски лидер у развоју нуклеарне енергије

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаНуклеарна електрана у Свердловској области у Русији
Нуклеарна електрана у Свердловској области у Русији - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2022
Пратите нас
Русија је лидер у свету у развоју нуклеарне енергије, између осталог захваљујући и напредним технологијама, изјавио је за Спутњик заменик директора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Михаил Чудаков.
По његовим речима, Русија напредује у тој сфери захваљујући директној подршци државе, пошто такве резултате не би било могуће постићи само на рачун приватних компанија.

„Као што је познато, веома су велика улагања у нуклеарну енергију у почетној фази. Међутим, то се након двадесетак година исплати и остварује се профит. Међутим, ретке су приватне компаније или приватне банке које ће улагати у такву изградњу. Ту је неопходна државна регулатива. Зато је Русија испред свих“, рекао је Чудаков на маргинама форума „Атомекспо“ у Сочију.

Како је рекао, Русија у тој области поседује једну од најнапреднијих технологија.
Поред тога, Русија је лидер и у области изградње малих модуларних реактора, који су тражени у малим земљама и изолованим територијама, додао је Чудаков.
Он је као пример навео руску плутајућу нуклеарну електрану „Академик Ломоносов“ која поседује два реактора КЛТ-40 као и реакторе „Ритам“ за које је планирано да буду распоређени на Чукотки и испоручивани другим земљама.
„Русија је лидер када је реч о малим модуларним реакторима, иако се тиме баве и друге земље. ИАЕА сваке две године објављује податке о малим реакторима, а према последњим информацијама постоји свега око 80 пројеката у двадесетак земаља. Али то је само на папиру. А у стварности их поседују само Русија и Кина, а на путу је и Аргентина са њеним реактором Карем-25“, оценио је Чудаков.
„Академик Ломоносов“ јe прва у свету плутајућа нуклеарна електрана која обухвата копнену инфраструктуру и плутајући енергетски блок „Академик Ломоносов“, који је опремљен са два реактора типа КЛТ-4С снаге по 35 мегавата.
Енергетски блок „Академик Ломоносов“ пројекта 20870, предвиђен је за рад у саставу пловеће нуклеарне термо-електростанице, која поседује два реактора који могу да обезбеде струјом град од око 100.000 становника. Блок се може користити у подручјима крајњег севера и Далеког истока.
Председник Русије Владимир Путин и директор ИАЕА Рафаел Гроси - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
РУСИЈА
Путин: Постоји опасна политизација нуклеарних активности у свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала