- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Хеликоптер Ми-28Н - Sputnik Србија

УЖИВО Британија испоручила Кијеву ракете „Бримстоун 2“; Сто украјинских плаћеника ликвидирано у ДНР

Пратите нас
Специјална руска војна операција у Украјини, 277. дан. Украјинске снаге поново су гранатирале Доњецк, користећи и НАТО муницију. У међувремену, експлозије су одјекнуле у Кривом Рогу и Запорожју. Још 25 одсто становника Кијева је без струје.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:05 27.11.2022
Норвешки министар: Осло не види директну војну претњу од Русије
Упркос актуелним дешавањима у Украјини Норвешка не види директну војну претњу од Русије, изјавио је норвешки министар одбране Бјорн Арилд Грам.
У интервјуу немачком листу „Франкфуртер алгемајне зонтагсцајтунг“ објављеном у недељу, Грам је приметио да се након почетка специјалне војне операције у Украјини сарадња између Норвешке и Русије променила.
„Истовремено смо задржали неке линије комуникације, сарађујемо у области риболова и заједно се бавимо спасавањем на мору. Одржали смо и везу између наших војски, али са много мање активности“, нагласио је норвешки министар.
Истовремено је додао да би „у неком тренутку све требало да се врати у нормалу“.
„Али може се десити да све више неће бити као пре, јер и ова ситуација има дугорочне последице“, сматра норвешки министар.
Грам је објаснио да су сада само три луке у Норвешкој отворене за рибарске бродове. Истовремено је приметио да је Норвешка у контексту актуелних дешавања у Украјини повећала расходе за одбрану и да повећава обавештеност.

„Међутим, не видимо конкретне директне војне претње самој Норвешкој. Ово је озбиљна ситуација и морамо бити спремни“, констатовао је Грам, коментаришући извештаје о могућој руској шпијунажи.

Министар је такође подсетио да је земља увек водила „двоструку политику на крајњем северу, засновану и на обуздавању и на смиривању“.
„То је и даље наша политика. После Хладног рата и распада Совјетског Савеза промениле су се и наше оружане снаге, буџети су се смањили. Али увек смо били на опрезу на крајњем северу, били присутни и имали обавештајне активности“, закључио је Грам, прецизирајући да су норвешке власти таква дејства појачале након избијања сукоба у Украјини.
20:18 27.11.2022
19:54 27.11.2022
Ватикан је спреман да обезбеди место за преговоре за решавање сукоба у Украјини, изјавио је министар спољних послова Ватикана надбискуп Пол Ричард Галагер.
Света столица и папа лично су увек били отворени за ово од почетка рата, али до сада није било никаквог конкретног одговора. Упркос томе, Света столица увек остаје на располагању. И ако би било примерено и неопходно да понудимо и обезбедимо то место, као што смо то већ раније чинили, свети отац би веома позитивно оценио када би захтев дошао од обе стране са добрим намерама и у духу тражења мира, дијалога и окончања рата“, рекао је Галагер, пренеси италијанска новинска агенција Анса.
19:04 27.11.2022
Британија испоручила Украјини ракете „Бримстоун 2“
Министарство одбране Велике Британије потврдило је да је Украјини испоручило високопрецизне ракете „Бримстоун 2“.
„У оквиру свог пакета помоћи Велика Британија је украјинским оружаним снагама обезбедила ракете са прецизним навођењем ‘Бримстоун 2’“, наводи се у саопштењу британског Министарства на Твитеру.
Уз објаву је приложен и видео који приказује утовар пројектила у авион РАФ-а.
Министарство, међутим, није прецизирало колико је ракета послато.
18:34 27.11.2022
У гранатирању украјинских снага на Ворошиловски округ Доњецка оштећена су два дечја вртића, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију ратних злочина Украјине.
16:13 27.11.2022
У Кијевској области Украјине појавиће се око 500 камера за видео-надзор са распознавањем лица у периоду искључења струје како би се смањио криминал, изјавио је начелник главне управе националне полиције ове области Андреј Небитов за телевизију „Рада“.
Он је додао да је, између осталог, захваљујући двоструком повећању патрола у Кијевској области број крађа у становима смањио за 40 одсто, за 15 одсто – број крађа на улици, а за 5 одсто укупних криминалних радњи.
15:40 27.11.2022
Чеченски лидер Рамзан Кадиров објавио је снимак како друга група добровољаца са аеродрома Грозни одлази у зону специјалне војне операције у Донбасу и Украјини.
„У петак смо са Међународног аеродрома Грозни послали још једну групу добровољаца да учествују у специјалној војној операцији... Министар унутрашњих послова Чеченије Руслан Алханов и заменик министра унутрашњих послова и начелник полиције Министарства унутрашњих послова Аслан Ирасханов испратили су их на пут“, саопштио је Кадиров на свом Телеграму.
13:57 27.11.2022
Одреди Руске гарде омогућили су предају више од 120 тона хуманитарне робе житељима Херсонске и Запорошке области. Више од 20.000 грађана добило је прехрамбене производе и другу неопходну робу, саопштено је из Руске гарде.
12:58 27.11.2022
Главно из брифинга Министарства одбране Русије:
- Руска војска је извела напад на "легију странаца" у ДНР, ликвидирано око 100 плаћеника;
- Одбијен је напад украјинске војске у подручју Доњецка, ликвидирано око 70 војника:
- Уништено је складиште муниције вишецевних система бацача граната "химарс" код Дњепропетровска;
- Уништена су четири украјинска складишта муниције у запорошкој области;
- Спречена је офанзива украјиснких снага у ЛНР, ликвидирано 30 украјинских војника;
_ Уништено је шест командних центара украјинске војске у Херсонској и Харковској области и у ДНР.
12:24 27.11.2022
Припадници Службе безбедности Украјине (СБУ) врше претрес на територији храма Рођења Христовог који припада Украјинској православној цркви (УПЦ) у Ивано-Франкивску, пише украјинско издање „Страна”.
„СБУ врши „безбедносне мере“ у храму Рођења Христовог Украјинске православне цркве у Ивано-Франкивску. Врше проверу територије и људи“, наводи се на Телеграм каналу листа.
11:49 27.11.2022
Центар Доњецка опет на мети украјинских снага
10:28 27.11.2022
Дефицит капацитета у енергетском систему Украјине у овом тренутку је 20 одсто, саопштено је у украјинској националној енергетској компанији „Укренерго“.
„Произвођачи електричне енергије покривају само 80 одсто потреба које постепено расту због све хладнијег времена. Ограничења потрошње и даље су на снази због дефицита капацитета који је сада око 20 одсто“, наведено је у саопштењу.
10:00 27.11.2022
Варшава сматра крајње мало вероватном могућност да Русија покуша да изведе војну агресију на Пољску, као чланицу НАТО-а, изјавио је представник пољске владе за безбедност информативног простора Станислав Жарин у интервјуу за лист „Месаџеро“.
„Немамо сигнала који би указивали на то да Русија припрема војну агресију на Пољску. Према нашем мишљењу, крајње је мала вероватноћа да би се Русија такла територије земље – чланице НАТО-а“, рекао је Жарин и додао да географски положај и улога Пољске у подршци Украјини чине ту земљу „циљем сталних хибридних руских претњи – од сајбер напада до дезинформација“.
Према његовим речима, у садашњим условима нема претпоставки за успостављање мира у Украјини.
„Треба посматрати ситуацију у широком контексту и спремати се за то да конфликт, уз евентуалне стратешке прекиде, може да траје годинама“, рекао је Жарин.
10:00 27.11.2022
Железница у Кривом Рогу, југ Украјине, неће једно време функционисати, изјавио је у недељу начелник војне управе Кривог Рога Евгеније Ситниченко.
„Могућност путовања железницом је сада немогућа. Што се тиче ремонта, то ће бити велики, дуг и озбиљан посао. Нажалост, пруга неће дуго функционисати“, рекао је Ситниченко украјинским медијима.
09:36 27.11.2022
Беспилотне летелице земаља НАТО-а покушале су да пређу границу Псковске области (запад Русије) и пре почетка специјалне војне операције (СВО), док се сада овај проблем погоршао, изјавио је губернатор ове руске области Михаил Ведерников.
„Никада нисмо много говорили о томе, али је било покушаја илегалног преласка границе војних дронова и других летелица“, рекао је Ведерников на медијском форуму „Актуелна питања граничног новинарства“.
Он је додао да је на делу земаља НАТО које се граниче са регионом "сва та „мирна сарадња“ (по програмима прекограничне сарадње) цветала и пре почетка специјалне војне операције“.
„Јасно је да се сада све то додатно заоштрило“, рекао је гувернер.
Псковска област се граничи са две земље чланице НАТО-а - Летонијом и Естонијом.
09:33 27.11.2022
Војне вежбе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2022
Специјална операција у Украјини
„Њујорк тајмс“: Две трећине земаља НАТО-а истрошиле залихе оружја за Украјину
08:37 27.11.2022
Како пишу украјински медији, 25 одсто Кијева је без струје. И данас се очекују рестрикције.
08:33 27.11.2022
Украјинске снаге су у последња 24 часа изгубиле око 85 особа, три тенка, шест оклопних транспортера и другу опрему, саопштила је Народна милиција ЛНР.
„ТУ последња 24 часа, током офанзивних операција јединица Народне милиције ЛНР, непријатељ је претрпео велике губитке у људству и војној техници. Уништено: до 85 лица; три тенка; шест оклопних транспортера; два артиљеријске јединице; једна беспилотна летелица; 20 јединица специјалне аутомобилске опреме“, објављено је на телеграм каналу Народне милиције.
07:55 27.11.2022
Украјинска војска је током протеклог дана 24 пута гранатирала Доњецку Народну Републику, испаливши 97 јединица муниције, саопштило је Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.
07:50 27.11.2022
Експлозије у недељу ујутру одјекују у Кривом Рогу, у Дњепропетровској области, преносе украјински медији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала