Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић у Ослу: Разговори са норвешким званичницима и привредницима из енергетског сектора

© Sputnik / Лола ЂорђевићПреседник Србије Александар Вучић
Преседник Србије Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић допутовао је у Осло, где ће сутра и у уторак разговарати са највишим званичницима Норвешке.
Вучић ће се током посете састати са норвешким краљем Харалдом Петим, председником Владе Норвешке Јунасом Гаром Стереом и председником парламента Масудом Гараханијем.
Током посете, председник Вучић ће се срести и са норвешким привредницима из енергетског сектора.

Припрема енергетске стратегије

Посета Вучића Ослу уследила је након скупа у Београду лидера Западног Балкана о улагањима у обновљиве изворе енергије ком је присуствовао и специјални изасланик председника Владе Норвешке Андреас Ериксен.
Ериксен је тада позвао земље Западног Балкана да сарађују у области енергетике и налажењу решења за увођење већег степена обновљивих извора енергије, као и постизању циљева зелене транзиције. Вучић је на скупу указао да су у области енергетике потребне бројне реформе, промена наших навика, али и огромна улагања.
Председник Србије је и током боравка у Прагу рекао да Србија заједно с Норвежанима припрема енергетску стратегију, а недавно је и министар финансија Синиша Мали објавио да је завршена студија о даљем развоју енергетског сектора у Србији која је рађена са једном норвешком компанијом и да ће наредних недеља бити донета одлука о правцу у којем ће енергетски сектор бити развијан.
Влада Србије је у септембру потписала уговор с норвешком фирмом „Рyстад Енерџи“ о консултантским услугама за унапређење енергетског сектора Србије.
Норвешка има велике резерве нафте и природног гаса у Северном и Норвешком мору, а обилује и минералима и шумама, и у великој мери користи и хидроенергију. Такође, један је од лидера у зеленој транзицији и коришћењу обновљивих извора енергије.
 Регионална конференција Могућности улагања у обновљиве изворе енергије на Западном Балкану - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
ЕКОНОМИЈА
Вучић: Мораћемо то што пре да урадимо, иначе ћемо се суочити са катастрофом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала