- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Други круг избора судија Уставног суда Црне Горе одложен за 12. децембар

© Sputnik / Бобан НововићУставни суд Црне Горе
Уставни суд Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Пратите нас
На колегијуму предсједника Скупштине Црне Горе Данијеле Ђуровић договорено је да други круг гласања за судије ове државе буде одложен за 12. децембар, а да се до тада да шанса дијалогу и договору, саопштио је новинарима шеф посланичког клуба ДПС Данијел Живковић додајући да се у том временском интервалу пружи шанса евентуалном дијалогу.
Живковић је рекао да ће се разговарати о дефинисању датума ванредних избора и о повлачењу Закона о предсједнику што је, како је поновио, предуслов ДПС-а за избор судија Уставног суда.
„Једини излаз је организација ванредних парламентарних избора на којима би Црна Гора добила стабилну Владу“, изјавио је Живковић и додао да је потребно дефинисати датум тих избора.
Упитан да ли то значи да ДПС неће гласати ако се не испуне захтјеви, Живковић је рекао да су њихови захтјеви јасни.
„Видите и сами да не можемо да нађемо рјешење јер имамо потпуно урушавање институционалних капацитета. Када одредимо датум парламентарних избора и када се повуче Закон о предсједнику можемо говоримо о третману према судијама Уставног суда“, рекао је Живковић.
Сједница на којој су посланици требало да гласају о предлогу за избор четворо судија Уставног суда била је заказана за данас. Уставни одбор је, гласовима парламентарне већине, предложио Скупштини да се на те функције изаберу Снежана Арменко, Илија Вукчевић, Јадранка Новаковић и Јелена Ружичић.
У првом кругу гласања ниједан од тих кандидата није добио потребну двотрећинску подршку посланика. У другом кругу гласања потребна је тропетинска подршка, односно 49 гласова посланика.
Из ДПС-а су раније поручили да су спремни да подрже избор једног судије ако се кроз инклузиван парламентарни дијалог у најкраћем року одреди датум одржавања пријевремених парламентарних избора и одустане од усвајања Закона о предсједнику.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала