- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Може ли се Европа одрећи нафте и гаса из Русије? | Енергија Спутњика

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаНалазиште нафте у Краснодарском крају Русије
Налазиште нафте у Краснодарском крају Русије - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Пратите нас
Тема данашње емисије „Енергија Спутњика“ је снабдевање Европе нафтом и гасом, односно, постоји ли могућност да се Европа одрекне тих енергената из Русије.
Чланице ЕУ од 5. децембра неће увозити руску нафту, а(ли) преговарају о ограничењу њене продајне цене. Сама највиша цена још није дефинисана али и Брисел и Вашингтон су већ отпочели да прецизирају санкције које ће спроводити не само купцима већ и бродским компанијама, чији танкери превозе "инкриминисану" руску нафту, осигуравајућим кућама...
При томе, из САД стижу тврдње да неће више увозити руску нафту, што је веома занимљиво јер, таква обећања су до сада често кршили.
ЕУ на све начине покушава да ограничи увоз руског гаса, чак су га, како тврде, смањили са око 40 на мање од 10 процената укупног увоза. У директној куповини, додуше, јер до европских купаца стиже руски ЛНГ гас. Русија је, да подсетимо, четврти светски произвођач ЛНГ гаса.
Најновији изум бриселских политичара је заједничка набавка неруског гаса. За сада све то делује превише амбициозно, као уосталом и најављено ограничење цене гаса за месечне фјучерсе на берзи ТТФ до 275 евра по мегават-сату.
Много је, међутим, скепсе на саме заједничке набавке. А није ни дефинисано шта подразумева појам руски гас - да ли је реч само о гасу извађеном на бушотинама у Русији, односно, хоће ли то важити и за руски гас који до европских потрошача стиже уз помоћ посредника или ланца посредника.
Русија је и велики извозник течних горива, посебно дизела, док Турска увози све веће количине руске нафте, пласирајући је даље, али и прерађујући је и извозећи деривате.
Уз то, Турска и Русија најављују гасни хаб ка европским потрошачима.
После Гаспромове најаве да ће обуставити транзит гаса кроз Украјину ка Молдавији, која не преузима све наручене количине, већ део остаје у Украјини, наводно, због складиштења, многи страхују од репризе гасне кризе из прве деценије овог века. Тада је Кијев задржавао гас намењен европским потрошачима, па је Русији обуставила испоруке.
Ово су теме о којима у данашњој “Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са стручњаком за енергетску безбедност, професором др Петром Станојевићем.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Може ли се Европа одрећи нафте и гаса из Русије? | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала