- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

План ЕУ за БиХ: Протекторат креће путем Украјине и Молдавије – против Републике Српске и Русије

© AP Photo / Virginia MayoЗастава ЕУ
Застава ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Пратите нас
Одлуке ЕУ о давању статуса кандидата Украјини, Молдавији и најава за БиХ имају исто идејно одредиште - покушај смањивања утицаја Русије. Овакве одлуке геополитички су условљене будући да ни једна од ових држава не испуњава стандарде који су услов за пријем, а БиХ су, уз то, и под протекторатом.
Овако препоруку за статус кандидата БиХ коју је европски комесар за проширење Оливер Вархељи означио као безусловну, јединствену и очекивану од грађана БиХ, тумачи професор права Радомир Лукић.
Да у додели статуса кандидата предњаче не стандарди него интереси обелоданио је и сам Вархељи, објашњавајући да је у тренутку када се сви налазе на геополитичкој раскрсници, место БиХ у великој породици европских народа.

Препорука безусловна, услова на претек

У колумни за "Независне новине" Вархељи је ставио до знања да „безусловна“ препорука ипак подразумева низ услова. Иако није било речи о спољнополитичком курсу, несумњиво је, уверен је Лукић, да ЕУ на овај начин покушај да смањи утицај РС али на првом месту утицај Русије на Балкану. Као необичну запажа чињеницу да је статус кандидата понуђен држави која се налази под протекторатом.
© Sputnik / Лола ЂорђевићОливер Вархељи
Оливер Вархељи - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Оливер Вархељи

„Не знамо колико ће протекторат трајати али је неуобичајено да се то дешава. Но, не треба ништа да чуди. Својевремено је БиХ била нестални члан СБ као држава без суверености и под протекторатом. Апсурди и парадокси су у модерном политичким животу и модерним међународним односима веома често присутни. Рационалног објашњења нема“.

Одлуке су геополитичке

Када је реч о проширењу и додели статуса кандидата државама које би требало да испуњавају одређене услове по свим поглављима, ЕУ је у последњих 20 година, према речима Лукића, показала да има веома неуобичајене стандарде.
© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаАмерички носач авиона у Црном мору под пратњом фрегате „Адмирал Есен“
Амерички носач авиона у Црном мору под пратњом фрегате  „Адмирал Есен“ - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Амерички носач авиона у Црном мору под пратњом фрегате „Адмирал Есен“
Требало би се, напомиње, присетити на који начин су у ЕУ примљене Румунија и Бугарска које сигурно да нису испуњавале све стандарде који се тичу аспеката друштвеног и друштвеног живота.

„У доброј мери услове у потпуности није испуњавала ни Хрватска бар у погледу људских права и колективних права Срба у Хрватској у погледу њихове имовине. Све то је било у вези са радом државних органа и владавином права, одлукама, независношћу и непристрасношћу судске власти. Међутим, у односу на ове земље донете су геополитичке одлуке, јер је требало изаћи на Црно море, добити тамо базе, приближити се границама Русије“.

Прво у ЕУ, па у НАТО

У очима грађана РС, Европска унија се везује за НАТО, односно статус чланица ЕУ подразумева и статус у НАТО што је више пута потврђено, речено и наглашено.
© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаБатаљон НАТО
Батаљон НАТО - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Батаљон НАТО
„Становништво не жели да се придружи оном пакту, колико је мени познато расположење грађана, који ју је у више наврата од 1995. и то без икаквог ваљаног разлога, бомбардовао, уништавао цивилне циљеве и људске животе. Тим пре и тим више ако се сетимо шта је НАТО урадио Савезној Републици Југославији, понајвише Србији. То су разлози зашто становништво одбија придруживање НАТО“.

Шта кажу Бошњаци?

Када је реч о БиХ, свака идеја придруживања ЕУ у старту је обесмишљена бошњачким ставом који одбацује свако државно уређење БиХ.
„Уколико захтеви ЕУ буду ишли у правцу унитаризације и децентрализације БиХ, РС такве захтеве неће прихвати јер сматра да се цео низ стандарда може испунити са оваквим уређењем и без опструкција Бошњака“, закључује наш саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала