- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Светислав Божић: У херцеговачком родном ветру чуо је хук историје

© Фото : Yotube/Trčanje Za Kulturom/PrintscreenРајко Петров Ного
Рајко Петров Ного - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
Пратите нас
Рајко Петров Ного је спадао у ретку категорију људи чији је дар извирао из највећих дубина. Он је био изнад песништва, изнад лирике, као што су велики композитори били изнад музике, каже академик Светислав Божић о песнику Рајку Петрову Ногу.
Његова мисао је била опточена оним родним ветром који се не јавља тако често, чуо је хук историје, хук смисла нашег постојања, додао је Божић.
Овај угледни композитор аутор је музике настале на стихове Ногове песме „Нек пада снијег Господе“ којом је отпочела не само сарадња, већ и дугогодишње пријатељство са великим српским песником. Захваљујући њему, потресни стихови песме „Нек пада снијег Господе „оснажени су јединственим звуком хорске молитве.
„Рајко је веома волео Босну, Херцеговину у којој је рођен, и то љубављу која није личила ни на једну другу љубав, нити је припадала том архипелагу патетике, описаности родољубља које би било чиме, чак и најновијим догађајима, било инсценирано. Рајко је крвно припадао томе, заиста је живео земљом и ваздухом то тло. Био је песник чија је поезија ровила по тим дамарима који су непоновљиви. Он се тешко могао мерити и упоређивати, јер је његова поезија додиривала оно најдубље што је у људима“, сматра академик Божић.
За сарадњу са Ногом, за песму „Нек пада снијег Господе“, каже да је била кључна за њихово познанство.
„Та песма је кључно одредила и мој живот и моју судбину – то дело које је изводио хор „Абрашевић“ потврдило је колико је изнад свега, више и од поезије и од музике“.
Подсетивши да његово пријатељство са Рајком Ногом није било од „најобичнијег дневнога кова“, он додаје да је оно заправо било „на суштину, на дубину, на дах ветра који је долазио са те страшне Дрине до наших живота“.
„И зато Рајко Петров Ного не може да оде из овог света, његово дело има дубљи захват. Његово велико песништво надишло је смисао поређења и вредновања. Ко буде разумео и живео ту ноћ вождовачку и дринску и српску у Босни разумеће шта је Рајко Петров Ного урадио“.
На питање да ли су Ногови неспоразуми са светом најчешће произилазили из онога што је забележено у стиху „мене све ране мога рода боле“ , Светислав Божић подсећа да су стварности протеклих деценија имале много слојева и много различитих наноса.
„Било је много злоупотреба и родољубља и неродољубља. Рајко је могао својим изјавама да произведе разне врсте ефеката, како се мени чини. Био је веома присутан, веома трошен (хтела га је камера, а и знао је са њом да се носи), његова реч је била веома продорна и у најплеменитијем смислу била је естрадна. Међутим, он је надишао све те неспоразуме, они су се показали неважни зато што је његово дело и штампано и умножавано у многим књигама. Чак у једној „На капијама раја“ пише готово све што је носио и што је био – а то није тако мало. Напротив, та је поезија истинска, права, христолика, једна од оних која је стварно додирнула оно најдубље до чега се може са земаљских висина доћи“.
О томе сведоче и неумрли стихови песме „Нек пада снијег Господе“:
Нек пада сниjег Господе
Из сjећања по очима
Спаваjте шумске jагоде
Све моjе с вама почима
Спаваjте моjи умрли
Без гроба и без биљега
Нека вас вjетар загрли
Завиjе покров сниjега
И нека маjку збодену
И њену цркву jелику
Биjелим рухом одjену
За нашу тугу велику
Рајко Петров Ного - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
КУЛТУРА
На путу од сиротишта до књижевне историје успео да остане оно што јесте – до краја
Рајко Петров Ного - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2019
Рајко Петров Ного: Данас је главно бити онај који ниси
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала