- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Београдски домови здравља отварају респираторне амбуланте

© Sputnik / Лола ЂорђевићКовид амбуланта
Ковид амбуланта - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Пратите нас
Епидемија вируса корона јењава, тако да ће убудуће у Београду бити дежурне две ковид амбуланте — у домовима здравља Земун и Палилула. Остали домови здравља у престоници имаће посебне амбуланте, где ће се јављати пацијенти који имају температуру или неке друге симптоме респираторне инфекције.
То је за РТС изјавио државни секретар Министарства здравља Александар Стефовски, наводећи да се посебне амбуланте отварају будући да је повећан број грађана са симптомима респираторних инфекција.
„Тамо ће бити прегледани, ако треба биће урађене потребне анализе, а уколико се посумња на ковид радиће се брзи антигенски тест чиме ће се утврдити да ли имају или не ковид 19“, рекао је Стефовски.
Министарство здравља на дневном нивоу прати ситуацију, како у Београду тако и у целој земљи, и разматра се ситуација да ли има повећања респираторних или ковид инфекција. У складу са тим у наредном периоду министарство ће донети одлуку како ће радити домови здравља у унутрашњости.
„У дежурне ковид амбуланте одлазимо ако је неко од укућана заражен, а добијемо симптоме и сматрамо да смо добили ту заразу. Такође, уколико се у дому здравља потврди да имамо ковид 19, или смо добили терапију, а не осећамо се боље, онда се одлази у ковид амбуланту“, објаснио је доктор Стефовски.
Он је истакао да је ситуација са ковидом сада много боља, али је указао да се налазимо у периоду сезонског грипа.
„То је период када се јављају респираторне инфекције како код млађе тако и старије популације на шта указују и бројке — број оболелих од ковида последњих дана креће се од 300 до 320, а када говоримо о респираторним инфекцијама на дневном нивоу региструје се око 1.000 нових случајева“, навео је Стефовски.
Мајка и ћерка испред фонтане - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2022
РУСИЈА
Руски стручњаци објашњавају зашто је људима нагло пао имунитет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала