- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Обележена 106. годишњица смрти војводе Вука — заборављеног јунака Кајмакачалана

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпоменик војводи Вуку у Београду
Споменик војводи Вуку у Београду - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Пратите нас
Полагањем венаца код споменика војводи Војину Поповићу Вуку на Топличином венцу у Београду обележено је 106. година од погибије једног од највећих српских ратника и војсковођа.
На данашњи дан, пре тачно 106. година, у неравноправнај борби са Бугарима јуришајући на Старавински вис у близини села Груништа, погинуо је Војвода Вук- војсковођа кога су његови саременици описивали као јунака који је вредео више него дивизија.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПрдставници МО и Војске Србије на обележавању 106. годишњице погибије Војводе Вука
Прдставници МО и Војске Србије на обележавању 106. годишњице погибије Војводе Вука - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Прдставници МО и Војске Србије на обележавању 106. годишњице погибије Војводе Вука
Војин Поповић је рођен 9. децембра 1881. у Сјеници, која се тада налазила под турском влашћу, у којој је српски живаљ трпео терор и био угњетаван. Спаљивање Пашиног конака, за које су Турци окривили Србе, био је повод за хапшење свих виђенијих Срба у Сјеници. Међу ухапшенима, који су подвргнути страшном мучењу, се нашао и Војинов отац Алекса.
Тај догађај је обликовао младог Војина који је и сам изјавио:
"Био бих у борби блажи, да ми даноноћно пред очима не лебди слика мог оца, голготска и страшна, како га везаног, муче Турци. Нек иду у пакао!"
Након избављења Војиновог оца из тамнице, породица се сели у Крагујевац где ће као дечак имати прилике да слуша приче четничког војводе Мицка Крстића која су пресудно утицала на Војинову одлуку да по свршетку гимназије упише Нижу школу Војне академије.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредставници руске амбасаде у Београду на обележавању 106. годишњице погибије Војводе Вука
Представници руске амбасаде у Београду на обележавању 106. годишњице погибије Војводе Вука - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Представници руске амбасаде у Београду на обележавању 106. годишњице погибије Војводе Вука
Кад су прве чете 1905. кренуле за Стару Србију међу четницима био је и Војин Поповић.
Један од његових војника сведочио је да се војвода "никада није сагињао када би му зрно фијукнуло поред главе, а када би неко од нас сагнуо главу знао је да нас прекори, кратко и јасно - шта се сагињеш, ниси ти јабука, да у тебе гађају Турци..."
Управо такав, храбар и неустрашив, одбијајући да се спусти у заклон да би му се рањеном указала помоћ, погођен је смртоносним хицем бугарског војника.
Његово тело било је сахрањено на српском војничком гробљу у Зејтинлику, а септембра 1923. пренето је на Ново гробље у Београду.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредставници Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца полажу венац на споменик Војводи Вуку
Представници Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца полажу венац на споменик Војводи Вуку - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Представници Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца полажу венац на споменик Војводи Вуку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала