- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Објављене нове фотографије Месеца изблиза

© AP Photo / NASAСвемирска летелица "Орион"
Свемирска летелица Орион - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Пратите нас
НАСА је 16. новембра лансирала своју нову ракету са флоридског Кејп Канаверала на Месец. Званичници ове свемирске агенције кажу да су тимови мисије „Артемис 1“ одушевљени понашањем свемирске летелице „Орион“на путу ка лунарној орбити и одушевљени снимцима из свемира.
Свемирска сонда „Орион“убрзо је стигла до Земљине орбите, а затим је 87 минута након лансирања извршила такозвану транслунарну инјекцију како би јурила према Месецу.
Директор лета у НАСА свемирском центру „Џонсон“, Џад Фрилинг, рекао је да су чланови тима мисије „Орион“одушевљени понашањем летелице и додао да су контролори лета задивљени сликама које су стигле са летелице.

Ракета је разнела лифтове

„Што се тиче контролора лета, они су апсолутно запањени одличним видео-записима које могу да добију са свемирске летелице „Орион““,рекао је Фрилинг. „Плус, знате, они су срећни што се сав напоран рад и посвећеност током много, много година заиста исплати.“
Менаџер програма Орион Хауард Ху рекао је да је тим видео „заиста добре перформансе летелице и да су веома задовољни“.
„Данас је био сјајан дан“, додао је Ху. „Долазимо сваки дан и не личи на посао. Једноставно је фантастично. Желим да чујем информације које долазе из свемирске летелице, да учим о свемирској летелици и да будем узбуђен због онога што радимо. И то је једноставно сјајно. Ја сваки дан имам велики осмех на лицу“, пренео је Б92.
Менаџер мисије „Артемис 1“ Мајк Сарафин рекао је на брифингу тима да је лансирна платформа 39Б у свемирском центру Кенеди претрпела велику штету током лансирања свемирске летелице. Иако је велика штета била очекивана, и даље је било значајних оштећења на згради.
„Систем лифтова тренутно не ради“, рекао је Сарафин. „Имали смо најмоћнију ракету на свету и притисак је практично одувао врата наших лифтова.“
„Орион“, капсула свемирске агенције НАСА - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Капсула агенције НАСА обишла тамну страну Месеца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала