- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Си: Енергетика - камен темељац сарадње Русије и Кине

© Фото : Yao DaweiКинески председник Си Ђинпинг на конгресу КПК
Кинески председник Си Ђинпинг на конгресу КПК - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Пратите нас
Кина намерава да изгради блиско партнерство са Русијом у енергетском сектору, саопштио је кинески лидер Си Ђинпинг. Он је енергетику назвао каменом темељцем сарадње две земље, која наставља да се стабилно развија, упркос „спољним изазовима”.
Си Ђинпинг је упутио телеграм учесницима руско-кинеског енергетског бизнис-форума који је отворен у Москви. Како се наводи у тексту, Кина и Русија су унапредиле сарадњу и промовисале велике заједничке пројекте.
„Кина је спремна да ради са Русијом на успостављању ближег енергетског партнерства, промовисању развоја зелене енергије, заједничком одржавању међународне енергетске безбедности и стабилности ланаца производње и снабдевања и пружању нових доприноса дугорочном здравом и одрживом развоју међународног енергетског тржишта“, наводи се у телеграму.
Директор руске компаније "Росњефт" Игор Сечин је у свом говору на форуму рекао да је од јануара до октобра обим испорука руске нафте у Кину повећан за 9,5 одсто - на скоро 72 милиона тона. Од октобра Русија је на другом месту по испорукама нафте Кини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала