- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић: У Норвешкој направљени контакти који ће нам много значити

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да постоји велико интересовање норвешких инвеститора за улагање у Србију и да се углавном односи на зелену енергију, али да најпре треба израчунати шта је најбоље за нашу земљу.
Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара у Ослу да ли после разговора које имао са привредницима у Норвешкој постоји конкретна заинтересованост норвешких привредника. Он је додао и да и да су у тој земљи остварени контакти који ће нам много значити з будућности.
"Велике инвестиције можемо да имамо, али свако ће да уложи у ветро парк, јер на тржишту може скупо да продаје струју, али ми морамо да израчунамо шта је најбоље за нашу земљу, да постигнемо неке ствари за нас, да добијемо попуст за ту електричну енергију и погодности", објаснио је Вучић.
Он је рекао и да то нису лаки договори, а да је најлакше привући зелене инвестиције.
"Има много зелених инвестиција, али треба да пронађемо шта је нас највећи интерес у томе", указао је Вучић.
Он је додао да је у Норвешкој данас научио како да се користе батерије у обновљивим изворима енергије, за чување и балансирање енергије, али да је уз то потребно градити реверзибилне електране, ако желите да имате соларне панеле и ветро паркове.
Вучић је навео да је разговарано о томе да Србија до 2050. године треба да уложи најмање 32 милијарде евра у енргетику , што је око милијарду и по годишње.
Он је додао да је само у електромрежу Србије, далеководе и нисконапонски део потребно уложити око 10 милијарди.
"То су громни трошкови да бисмо могли да пратимо свет и да имамо више удела и обезбедимо довољне количине енергије и да би заменили фосилна горива обновљивим изворима. Ми зато радимо са најбољима у свету", навео је он.
Напоменуо је и да у Норвешкој праве литијумске батерије док Србија као ној забија главу у песак.
"Индустрија и енергетика доносе профит и праве разлику, земља живи од тога", истакао је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала