- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Британија избацује Кину из нуклеарног пројекта

© AFP 2023 / CHRIS RADBURNНуклеарна електрана Сизвел
Нуклеарна електрана Сизвел - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Пратите нас
Британска влада одлучила је да уклони кинеску компанију „Чајна џенерал нуклиар“ (ЦГН) из пројекта развоја блока „Ц“ нуклеарне електране Сизвел, након позива да се смањи учешће Кине у снабдевање Британије енергијом.
Британско Одељење за пословање, енергетику и индустријску стратегију (БЕИС) саопштило је да ће откуп кинеског удела у пројекту „Сизвел Ц“ бити прво директно владино улагање у развој нуклеарне електране у последње три деценије.
„Улагање владе у Сизвел Ц подржаће континуирани развој пројекта... Инвестиција такође омогућава излазак компаније ЦГН из пројекта“, стоји у саопштењу објављеном у уторак, преноси РТ.
Лондон планира да уложи 679 милиона фунти (814 милиона долара) у пројекат, што представља 50 одсто трошкова за развој. Та сума одговара суми коју је у развој Сизвела Ц уложила француска компанија Електрисите д Франс (ЕДФ).
Саопштење о откупу удела кинеског ЦГН-а у Сизвелу Ц дошло је након више пута поновљеног захтева унутар британске владе да се смањи британска зависност од Кине у погледу снабдевања енергијом. ЦГН је, према уговору потписаном 2015, имао 20 одсто удела у Сизвелу Ц, а заједно са ЕДФ-ом је мањински партнер у пројекту развоја блока Ц у нуклеарној електрани Хинкли поинт и већински је власник у електрани Бредвел.
Британски премијер Риши Сунак је у понедељак рекао да је „златна ера“ односа Велике Британије и Кине „завршена“, додајући да Пекинг представља „системски изазов за наше вредности и интересе“.
Риши Сунак - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
СВЕТ
„Златна ера је готова“: Британски премијер објавио заокрет у односима према Кини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала