- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

До сада невиђено! „Линија“ - саудијски контроверзни футуристички пројекат

© Фото : Engadget/youtubeФутуристички град „Линија“
Футуристички град „Линија“ - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Пратите нас
Футуристички град „Линија“, иако наводно треба да буде изграђен на „девичански“ недирнутој земљи, предмет је контроверзи због расељавања хиљада људи, као и због еколошких питања.
Линија би требало да буде звезда пројекта НЕОМ, вредног 500 милијарди долара, који је 2017. промовисао престолонаследник принц Мухамед бин Салман.
Овај град какав још није виђен на свету, замишљен је управо како му име каже – као линија дуга 150 километара, ширине 200 метара, оивичен зидом висине 500 метара који са спољне стране има огледала…

„Зелени град“, до сада невиђен

Сам пројекат „Линија“ најављен је јануара 2021. – град би требало да буде 100 одсто „зелен“, односно, да користи чисту, еколошки прихватљиву енергију и да ће у великој мери користити сензоре и вештачку интелигенцију за управљање градским услугама.
Како је једном приликом навео принц Салман, НЕОМ је „цивилизацијска револуција која ставља људе на прво место, заснована на радикалној промени урбаног планирања“.
Лоцирана на северозападу пустињске краљевине, Линија је, као што јој само име каже, замишљена као линијски град у коме би требало да живи око девет милиона становника, а фасада од огледала омогућила би му да се „стопи са природом“, гласи званично објашњење изгледа града.
Не би требало да има путеве, аутомобиле, па самим тим не би требало да буде ни издувних гасова – брза пруга омогућавала би становницима да са краја на крај града стигну за двадесетак минута.
Све што је неопходно за свакодневни живот биће доступно у року од пет минута хода, а аутоматизоване услуге ће покретати вештачка интелигенција.

„Смањена путовања на посао створиће више простора за слободно време. Неплаћање трошкова као што су осигурање аутомобила, горива и паркинга значиће већи расположиви приход за становнике“, каже се у ПР тексту НЕОМ-а.

Да би се обезбедило успостављање микроклиматских простора, окружење је дизајнирано да омогући оптималну равнотежу сунчеве светлости, сенке и природне вентилације. Штавише, зелени отворени простори широм града ће повећати удобност за оне који живе, раде и посећују град.
„Линија ће се позабавити изазовима са којима се човечанство данас суочава у урбаном животу и осветлиће алтернативне начине живота. Не можемо да игноришемо кризе животне средине са којима се суочавају наши и светски градови, а НЕОМ је на челу пружања нових и маштовитих решења за решавање ових проблема“, рекао је принц Салман, који је и председник Управног одбора компаније НЕОМ.
Према речима Роуена Мура, новинара који се у британском листу Гардијан бави архитектуром, пројекат НЕОМ тренутно је „најдраматичнији пројекат у свету архитектуре и грађевинарства“.
Међутим, како је могуће да се говори о еколошкој одрживости пројекта ако се узме у обзир да би његова изградња произвела више од 1,8 милијарди тона угљен-дикосида, што је количина коју Велика Британија емитује у четворогодишњем периоду; даље, каква је корист од висине Линије, ако у пустињи има довољно места за изградњу; и на крају, каква је корист од живота у кањону под великим бројем надзорних камера, пита се британски новинар.
И ту настаје прва велика контроверза – поред футуристичког изгледа, у Линији је предвиђен и футуристички надзор уз велики број камера и сензора за препознавање лица. Све то наводи на помисао да би надзор над становницима могао да поприми застрашујуће размере.
То није све. Град и читав пројекат НЕОМ замишљени су у „девичански“ нетакнутој пустињи, што није тачно. Покрајина Табук дом је хиљада људи из племена Ховејтат које играло значајну улогу у арапском устанку из 1916, чијег је тадашњег вођу, Ауду Абу Тајиа овековечио Ентони Квин у филму „Лоренс од Арабије“.
Ховејтати се не противе изградњи НЕОМ-а, само не желе да буду присилно исељени са земље на којој живе генерацијама.
Ипак, без обзира на све, средином прошлог месеца објављени су снимци изградње Линије. Дронови саудијске компаније ОТ Скај снимили су багере који копају ровове на локацији на којој би град требало да се налази.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала