- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Кинези најавили инвестирање у фабрике солара и топлотних пумпи у Србији

CC0 / Pixabay / Соларни панели
Соларни панели - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Пратите нас
Кинеске компаније из врло развијене провинције Гвандонг инвестираће у изградњу фабрика соларних панела и топлотних пумпи у Србији, речено је данас на инвестиционој конференцији Кантонске међународне привредне коморе у Србији.
На скупу одржаном у Београду најављено је да ће компаније из региона који заједно са Макаом и Хонг Конгом чини Регију великог залива ове инвестиције у Србији остварити у року од две године.
Објашњено је да ће производи из тих нових фабрика у Србији бити највишег стандарда и спремни за пласман и у земље ЕУ.
Младен Матовић из Кантонске привредне коморе у Србији рекао је да су потписани уговори са две кинеске фабрике.
"Једна производи соларне панеле најновије технологије, а друга ваздушне топлотне пумпе А3+ енергетског разреда. Званично је потписано да ће њихове фабрике у Србији бити отворене у наредних годину до две дана", рекао је он.
Додао је да су детаљне информације о пројекту и локацији тренутно у тајности.
"Цео пројекат је у почетној фази изградње, односно проналажења земљишта за те инвестиције. Крајњи циљ је снабдевање целокупног европског тржишта савременим соларним панелима и топлотним пумпама за грејање и хлађење простора из Србије", рекао је он.
У светлу енергетске кризе он је истакао да панели и пумпе обезбедјују највише могуће перформансе.
"Фабрика за соларне панела би требало да буде инвестиција од десетак милиона евра иницијално. Фабрика топлотних пумпи је иницијалне вредности око 4-5 милиона евра", рекао је он.
Додао је тренутно у изради писмо о намери за ове инвестиције а да се упоредо траже локација.
Открио је да је уговор за ове инвестиције потписан пре 15 дана, те да је пројекат у изради.
Асоцијација кинеске привреде у Србији данас је ушла и у пружање ИТ услуга, односно корисничких сервиса, за фирме које користе кинеске онлајн платформе за увоз робе из те земље.
"Ради се о платформи мејдинчајна која је за размену робе између компанија", рекао је он.
Додао је да та платформа широм света нуди корисничку подршку на локалном језику а од данас званично и на српском језику у Србији.
"Желим да охрабрим све људе који размишљају о увозу робе из Кине, продаји преко интернета, или отварању фирме - јер то није баук. Покушајте обавезно, позовите нас, понудићемо вам подршку и решења", рекао је он.
Председница Кантонске привредне коморе у Србији Јанг Хонгбо најавила је данас и иницијативу за формирање Савеза за нову енергетску индустрију Србије.
Рекла је да ће се на тај начин привреда овог кинеског региона укључити у ЕУ трендове решавање енергетске кризе и планиране декарбонизације, те развоја ОИЕ.
Оценила је да је Србија дефинисала свој оквир за коришећење енергије из обновљивих извора, приметила да овде постоје добри потенцијали за коришћење енергије сунца.
Она је нагласила да је Кина водећа у свету у развоју нове енергетике а посебно фотонапонске индустрије, те да ће у енергетици Србије играти огромну улогу.
Рекла је и да се Савет формира уз учешће више кинеских компанија и позвала и друге привредне актере из ове области да учествују у раду нове асоцијације.
Руководилац центра за Азију Привредне коморе Србије Јована Мајсторовић оценила је да Кина жели да се укључи овде у све што је актуелно.
"Наша билатерална размена са Кином се до сада огледала у робној размени и достигла је значајан ниво. Сада потенцијал за сарадњу и улагање поред енергетике виде и у пољопривреди, металској индустрији, прехрамбеној и хемијској индустрији", рекла је она.
Додала да се очекује да после одржавања још неких планираних конференција дође до директних контаката српских и кинеских привредника како би заједно користили преференцијале и споразуме о слободној трговини које Србија има са многим земљама.
"Најава коју смо овде чули је да су планиране инвестиције чији је циљ да се овде производи а укључи у ланце добављача других земаља, односно извози на друга тржишта, у земље са којима имамо потписане уговоре о слободној трговини", рекла је она.
Током рада ове конференција обратило се више актера садашње и будуће сарадње, а потписано је неколико споразума која отварају врата расту сарадње привреда Гвандонга и Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала