- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Од Херцег Новог до Бара и Пљеваља навијају за Србију – неки знају и ко даје гол Швајцарцима

© Sputnik / Лола ЂорђевићПоздрав са подигнута три прста
Поздрав са подигнута три прста  - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Пратите нас
Широм Црне Горе прате се утакмице Светског првенства у Катару. У кафанама од Херцег Новог до Пљеваља навија се за Србију, прије свега.
У једном популарном подгоричком локалу, на главном градском тргу, једног конобара колеге су прекрстиле од почетка такмичења и зову га Костић....Човјек једноставно има визију како ће Србија побиједити Швајцарску у петак: Тадић шаље уз лијеву аут линију лопту у простор Филипу Костићу, он трчи тако брзо, да се аут линија повија за њим, центрира, и тамо у шеснастерцу, лопту спроводе у гол. Митровић ће то бити, добацује му други конобар... Конобар Костић одговара: Ма нек га главом да и Андрија Живковић, само да уђе у гол, и тако два пута током утакмице, па у осмини финала...
Тако се већ подгријава навијачка атмосфера у Подгорици пред одлучујући меч Србије и чека се петак када ће се навијати за “орлове”. Притисак у навијачком “претис ,лонцу” расте, крше се прсти, прати здравствени билтен “орлова”, чита и тумачи свака изјава из табора тима...

Ракојевић: Србија има квалитет да прође даље

Прослављени играч Сутјеске и тренер Никола Пецо Ракојевић вјерује да ће се Србија квалифоковати у наредну фазу шампионата у Катару и да ће у одлучујућој утакмици побиједити Швајцарску.

„Вјерујем да ће се то десити, да ће Србија у петак побједити репрезентацију Швајцарске и тако наставити такмичење на Свјетском првенству, јер Србија има добру репрезентацију, добре играче, добар ростер. Не знам какав је здравствени билтен тима, али вјерујем у пролаз Србије јер она има квалитетан тим, уосталом и у квалификацијама за Свјетско првенство су то показали. Мислим да ће Стојковић и његови играчи знати да покажу тај квалитет који има репрезентација Србије и надам се побједи против Швајцарске”, каже Ракојевић за Спутњик.

Мишљења је да су сви спремни дошли на Свјетско првенство, захваљујући и термину када се оно одиграва, усред лигашких сезона. Мишљења је да екипе чију окосницу чини по неколико играча из појединих клубова, имају предност у односу на екипе чији играчи играју у више клубова. Али каже - то су све велики професионалци и лако се уклапају.
„Ја бих волио да на овом Светском првенству за титулу неко помрси рачуне великим репрезентацијама, да се разбије та шема како су увијек Бразилци, Аргентинци или Њемци фаворити. Волио бих да се репрезентације попут Србије, Хрватске или још неке, назовимо, мање афирмисане примакну трону”, каже Пецојевић.
© Фото : Уступљено СпутњикуИ у Никшићу се навија за Орлове
И у Никшићу се навија за Орлове - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
И у Никшићу се навија за Орлове
У просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу организовано се гледао први наступ репрезентације Србије, на Свјетском фудбалском првенству у Катару, против репрезентације Бразила. На почетку утакмице пјевала се химна Србије.
Међу навијачима био је и председник Општине Марко Ковачевић, предсједник Друштва Велимир Луле Касалица, првак никшићког позоришта, глумац Велизар Касалица, као и свештенство и професори.
Организовано праћење утакмице имало је хуманитарни карактер и одвија се у сарадњи са НВО "Срби за Србе", улазница је пет евра. Сав приход упућен је Србима на Косову и Метохији.

И у Бару навијају за „орлове“

Иако Црна Гора не игра на Мундијалу, фудбалска грозница тресе и Бар, и о томе свједочи новинар Младен Стојовић.
„Утакмице Србије гледају се у домаћинском амбијенту у већини угоститељских објеката у Бару у којима се прате спортски догађаји. У овом граду, нарочито у урбаном језгру, традиционално има много навијача Србије, али и међу онима који не могу тако да се назову, видљив је благонаклон однос према "орловима". То нису промијенили блиједи резултати Стојковићевих изабраника у прва два меча, па нема дилеме да ће, уколико, Србија добије Швајцарску у Бару бити славља”, тврди Стојовић за Спутњик.
Наш саговорник каже да не може да вјерује да Србија неће на Мундијалу одиграти бар једну утакмицу на нивоу на којем је била у квалификацијама.
„Некако је ред да ‘орлови‘ коначно, након оног меча са Њемцима на шампионату у Јужној Африци, одиграју једну велику утакмицу а како је дуел са Швајцарцима ‘бити или не бити‘ то би морало да се деси сада. Очекујем побједу Србије од 4:2, иако сам песимиста када прогнозирам резултате мојих омиљених тимова, а ‘орлови‘ то свакако јесу”, поручује Стојовић за Спутњик.

Васојевићи навијају за Србију

У Беранама се навија за српску фудбалску репрезентацију. Марко Лалевић некадашњи центарфор Берана каже за Спутњик да је то нормално, јер Васојевићи не могу другачије.
„Вјерујем да Србија има квалитет да побиједи Швајцарску, али мора нешто мијењати у приступу игри. Ми овђе емотивно доживљавамо наступе Србије, када је примила два гола од Камеруна, при вођству од 3:1 овђе ти је био дан жалости. Нисмо могли да вјерујемо шта се догађа. Зато против Швајцараца очекујемо борбенију екипу, у њој треба да има више оних који ће и да се врате у одбрану. Ово је турнир, и битно је да прођеш у осмину финала, пусти само лијепу игру. У петак ће кафане у Беранама бити пуне, навијаће се, само нек и играчи на терену покажу шта знају и славиће се у Васојевићима”, поручује Лалевић.
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
Катар 2022
Испитивање ђака и утакмица Србије у исто време? – професорка Татјана зна како!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала