- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Револуција на путевима: Самовозећи камион – шта све може и када ће возачи отићи у пензију? /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићКамиони
Камиони - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Пратите нас
Возећи ауто-путем јужно од Стокхолма четрдесеттонски камион и приколицу, возач пажљиво пази на пут, али, зачудо, нема руке на волану. Уместо тога, камион вози сам, а возач ветеран Рогер Нордквист у стању је приправности само у случају неочекиваних проблема.
Шведски произвођач камиона „Сканија“ није једини произвођач аутомобила који развија аутономна возила, али је недавно постао први у Европи који их користи за испоруку комерцијалне робе.

Камере и сензори уграђени на крову

„Преузимамо робу и превозимо је од тачке А до тачке Б, потпуно аутономно“, рекао је АФП-у Петер Хафмар, водитељ одељења за аутономна решења у „Сканији“, у транспортном одељењу у Содертаљеу, јужно од Стокхолма.
У пилот-пројекту самовозећи камион маневрише деоницом од отприлике 300 километара између Содертаљеа и Јонкопинга на југу Шведске, достављајући брзу храну. Возило споља изгледа готово као било који други камион, али на крову има уграђене камере и два сензора.
У кабини се волан и седишта налазе тамо где их и очекујете, али надзорна плоча пуна је бројних уређаја и екрана, а мноштво жица води до сталка за компјутер смештен иза сувозачевог седишта.

Камион боље вози сам

Инжењер Горан Фјалид седи поред возача на сувозачком месту, очију прикованих за преносни рачунар који прима видео-снимке с камера камиона и прати титрајући текст са информацијама.
Други заслон приказује 3Д визуализацију камиона на путу и свих возила у близини. Камион комбинује све податке различитих сензора са џи-пи-есом, при чему различите технологије делују као резервне копије једна другој.
„Ако ознаке на путу нестану на неко време, користи се џи-пи-ес и камион остаје у својој траци“, објаснио је Фјалид, додавши да боље вози сам него када њиме управља возач.
Он признаје да је било пуно покушаја и промашаја да би се камион довео до садашњег стања. Требало је прилагодити ствари, попут начина на који се камион укључује у саобраћај на ауто-путу и шта учинити када други аутомобил пресече пут испред њега.

Још има препрека које треба решити

Сваки пут када камион направи нешто неочекивано, на пример закочи или успори без видљивог разлога, Фјалид бележи тачан тренутак када се то догодило да би се записници и подаци касније могли прегледати. И сензори камиона се калибрирају свакодневно пре изласка на пут.
Хафмар каже да још има препрека које треба решити пре него што камиони без возача постану уобичајена појава на путевима, како у смислу технологије тако и у погледу законодавства. Очекује се да ће се то решити до краја ове деценије или почетком следеће, напомиње Хафмар.

Шта ће бити с возачима?

Појава самовозећих камиона може се сматрати претњом послу возача камиона, једном од најчешћих занимања у свету. Али, Хафмар сматра да су аутономна возила потребна да би се решио глобални недостатак возача.
Он сматра да ће проћи још пуно времена пре него што вештачка интелигенција буде у стању да се носи са свим аспектима логистике. Он појашњава да ће се у почетку аутономни камиони вероватно користити за дуга путовања, али последње километре до трговине и купца ипак ће одрадити људи.
Према извештају Међународне уније друмског саобраћаја (ИРУ) из априла, у прошлој години широм света је било око 2,6 милиона непопуњених радних места возача камиона.

Фирме масовно траже самовозеће камионе

Хафмар истиче и остале потенцијалне предности: с обзиром на то да се рачунари не морају одмарати ни спавати, возила могу да путују у време када је саобраћај мање густ или возити спорије, али дуже да би се уштедело на гориву.
Велики је број фирми које се буквално тркају за лансирање самовозећих камиона. Стартапови „Аурора“, „Ваyмо“, „Ембарк“, „Кодиак“ и „Торк“ (заједно с „Дајмлером“) спроводе тестове у Сједињеним Америчким Државама, док је кинески „Баиду“ најавио самовозећи камион крајем 2021.
У Европи „Ивеко“ на овом послу сарађује са калифорнијским старт-апом „Плус“ уз подршку „Амазона“. И шведска компанија „Еинриде“ ускоро планира да покрене тестирања на немачким путевима, пренео је "Индекс".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала