Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби имају Резолуцију 1244, Приштина бесправну сецесију, а Америка свој наум за лажно Косово...

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Косово
Косово  - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Пратите нас
Иако и Приштина и Београд тврде да је за њих статусно питање решено, разговори ће се наставити, јер је и Америци и ЕУ потребан дијалог о Косову и Метохији како би себи обезбедили још један адут за обрачун са Русијом, сматра дипломата у пензији Бранко Бранковић.
Косовски дијалог и затварање тог питања у овом тренутку је, каже Бранковић за Спутњик, постало нека врста оружја које је потребно Америци у борби против Русије.
Приштина и Београд ће, уверен је Бранковић, хтели или не, имали или немали о чему да разговарају, наставити да преговарају упркос чињеници да је Аљбин Курти више пута поновио да је за њега прича о статусу Косова завршена, на шта је из Београда добио одговор у истом тону, уз напомену да се статусно питање Косова и Метохије базира на Повељи Уједињених нација и Резолуцији 1244 УН.

Тешко наћи тему да се стране врате за сто

Бранковић каже да дијалог мора бити одржан, али додаје да тешко да ће Запад моћи да нађе причу која би обе стране окупила око преговарачког стола.

„То шта ће бити могући дневни ред дијалога, ако остане све на позицијама како је сада - да Курти каже да је статус решен, а ми да се позовемо на Резолуцију 1244 СБ УН, неће спречити Бореља и екипу да смисле нешто како би их обојицу опет позвали за сто. Не би ваљало ако би они поставили немачко –француски предлог на сто, јер он нама уопште не одговара и са наше стране мислим да о томе неће бити дијалога“, верује Бранковић.

Америка спушта лопту

Како додаје, поменути план није предлог за решење проблема, него да се направи још већи проблем.

„Друга ствар, мислим да је Курти који је због свега што је направи добио по ушима, а ту су и Американци увукли мало рогове и прихватили да ће процес дуго да траје и да на њему не треба толико инсистирати. Међутим, и они се преиспитују шта и како направити нешто због чега би оправдано обе стране могли да позову на наставак дијалога“, каже саговорник Спутњика.

Бранковић сматра да још ништа није искристалисано по овом питању, осим ако стварно реше да база буде немачко-француски предлог.

Укопане позиције

„Тренутно нема ништа на столу сем укопаних позиција обе стране. Али Американци ће се водити ситуацијом која се дешава око Украјине. Јер докле год Америка и ЕУ добијају неке поене везано за Украјину, дотле смо ми друга класа разговора, односно "ситна риба" за то. Али ако у Украјини дође до "повуци-потегни", онда ће они гледати да са политичке стране нађу пролазе да се покрену питања на Балкану како би се оно што у Украјини не иде како треба скинуло са првих редова јавности", упозорава Бранковић.

Оно што остаје као могућност, додаје он, јесте да Америка поново смени Куртија који неће да сарађује и да се у Приштини организују нови избори и дође неко ко је спремнији за сарадњу, иако се Немачка чврсто противи смени Куртија.
Ричард Гренел - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
СРБИЈА
Гренел: Преговори Београда и Приштине се распадају
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на самиту Г20 на Балију - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
РУСИЈА
Лавров: Запад буквално гура Украјину на наставак рата који сам води против Русије
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2022
СРБИЈА
Вучић Куртију: Срећан пут у Брисел
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала