- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Заиста куга“: Нови роман Људмиле Улицке на српском језику

© Фото : Уступљено СпутњикуЉудмила Улицка
Људмила Улицка - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Пратите нас
Издавачка кућа „Архипелаг“ саопштила је данас да је објавила нову прозну књигу Људмиле Улицке „Заиста куга“ у преводу Неде Николић Бобић.
У књизи која је по жанру између новеле и кратког романа, Улицка приповеда о појави куге у Совјетском Савезу почетком 1940. године, саопштио је „Архипелаг“.
„Појављујући се одједном, куга ће најпре изненадити саме лекаре којима је потребно неко време да је препознају, па ће лекари у први мах бити и најчешћи преносиоци, јер нису знали да су у додиру с кугом“, наводи се у саопштењу.
Из „Архипелага“ подсећају да настанак књиге „прати читава једна лична и књижевна историја Улицке“.
Када је избачена из московског научног института за биологију, због прекуцавања забрањених књига својих колега писаца на службеној машини, Људмила Улицка је одлучила да упише студије драматургије, а услов је био да напише сценарио.
© Фото : Уступљено СпутњикуРоман Људмиле Улицке "Заиста куга"
Роман Људмиле Улицке Заиста куга - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Роман Људмиле Улицке "Заиста куга"
Будући професор био је рекао Улицкој да она све уме и да нема чему да је научи након што је прочитао сценарио „Куга“, који је потом остао у књижевној архиви књижевнице, док га 42 године касније није пронашла недавно сређујући папире током пандемије.
„Остала је запањена како се у различитим временима слично реагује на појаве и догађаје. Видећи да је неочекивано добио нову актуелност, Улицка је сценарио претворила у кратак роман“, наводи издавач.
Главни уредник „Архипелага“ Гојко Божовић је оценио да је „Заиста куга“ узбудљива слика једне епохе која „у много чему подсећа и на одјеке и догађаје, понашање држава и влада у вези са актуелном пандемијом коронавируса“.
Према његовим речима, у књизи док куга бесни претећи да се прошири, власти покушавају да заташкају ствари, сузбију информације, а да људе из области погођене кугом затворе у карантине.
„Улицка се у књизи 'Заиста куга' усредсредила на један догађај и кроз судбину неколико упечатљивих јунака обликује снажну причу о једном времену, једном друштву и једној идеологији“, додао је Божовић.
Људмила Улицка - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2020
Кутија за узице и крхотине живота: Шта је Људмила Улицка наследила од прадеде, часовничара из Кијева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала