- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Запад би да од ОЕБС-а направи цивилно крило НАТО – како ће одговорити Русија /видео/

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаАмерички председник и шеф НАТО – на дневном реду Русија, Ирак, Авганистан
Амерички председник и шеф НАТО – на дневном реду Русија, Ирак, Авганистан - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2022
Пратите нас
Запад покушава да од Организације за европску безбедност и сарадњу направи цивилно крило НАТО, што је парадоксално јер је она смишљена да буде миротворна, упозоравају саговорници Спутњика уз оцену да је то један од разлога што је онемогућено присуство Сергеја Лаврова предстојећем састанку шефова дипломатија чланица организације.
Председавајући ОЕБС-ом Пољска није дала визу Лаврову за долазак у пољски Лођ, где ће 1. и 2. децембра бити одржан састанак министара спољних послова ОЕБС, а портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је тим поводом да ће због овакве одлуке на већем губитку бити та организација него руски министар.
Историчар Драгомир Анђелковић каже за Спутњик да је смешно образложење Пољске да је Лавров на списку људи којима су уведене санкције. Притом је претходно, подсећа, забрањен долазак руској делегацији на Парламентарну скупштину ОЕБС у Варшави, иако нико од чланова делегације није на санкционом списку.

ОЕБС постао оруђе Запада

За Пољаке постоји генерални приступ – да Руси не могу да дођу на њихову територију, а уз то, наводи Анђелковић, иде целовита игра: Украјинци направе хистеричан наступ, траже да Русија буде избачена, онда Пољаци спрече долазак Руса.
„Измишљаће они ту још сличних ствари. Али ту се ради и о још једној врло битној ствари, а то је буџет. Русија је врло ефикасно 2022. блокирала доношење буџета ОЕБС. Они су онда ове године функционисали преко пројекта из чега се онда финансирала генерална делатност ОЕБС-а. А то не може и следеће године. Сад они покушавају да толико понизе Русе да се Москва сама повуче. Али мислим да Москва игра хладно, Москва ће на њихове безобразлуке одговорити истрајношћу, а без руског повлачења они не многу да ставе потпуно ОЕБС под своју контролу“, уверен је наш саговорник.
Новинар Жарко Ракић подсећа да је ОЕБС почео као КЕБС и да је био формула где су Исток и Запад могли да се нађу за преговарачким столом и нешто договоре.
„Данас се ОЕБС претворио у политичко оруђе па чак и оружје Запада који нема више никаквог и смисла ни улогу. Можда сам мало оштар, али ако нема жеље за дијалогом каква је будућност те организације. Чини ми се да све више личи на НАТО“, примећује и Ракић.

Шта се добија нападима на Русију

Како каже, предстојећи скуп у Пољској подсећа на обичну шараду на којој ће читав низ говорника нападати Русију.

„И шта ће тиме да добију? Да ли они то шаљу поруку Русији или својим земљама чланицама? Какве ће последице имати те осуде руске политике? Само ће још више удаљити Русију. Али Русија није џак за ударање. Без обзира што на Западу тврде да су већи део међународне заједнице, они то нису, па то чине да би себе ојачали, охрабрили - и то је та игра демократије и нешто што мора да забрине сваког грађанина“, истиче Ракић.

На питање, колико чињеница да је Пољска тренутни председавајући утиче на рад организације Анђелковић каже да је та функција само глазура на торти – може да дода више позитивне или више негативне енергије, али суштина ипак не зависи од оног ко председава.
Он, међутим, указује да су, кад се ради о ОЕБС, још од настанка тог тела корени у приличној мери геополитички мотивисани према Москви.
„Не треба заборавити да су се у време слома СССР и пада Берлинског зида амерички кругови око Хенрија Кисинџера хвалили да су тада са Хелсиншком повељом убацили тројанског коња у источни блок. Неко ће рећи да је то била борба за људска права и да су се они, уз оно што је Совјетима тада било важно, а то је да се коначно цементира да Немачка прихвати границе какве су изашле из Другог светског рата, изборили за пакет решења у вези са људским правима“, подсећа Анђелковић.

Рођен као замка за Москву

Он сматра да Западу ни тада у суштини није било до људских права него до глобалне доминације и до борбе против Русије, која им је геополитички противник, а цела прича је постављена тако да Запад може да се меша у послове источноевропских држава:
„ОЕБС се родио као замка за Москву, била она совјетска или данас независна руска држава.“
За Ракића је још једна спорна епизода у историји ОЕБС понашање шефа верификационе мисије те организације Вилијама Вокера у случају Рачак.
„Мислим да је ОЕБС одавно изгубио кредибилитет, не само због Рачка него и због његовог глобалног понашања. Кад имате у имену да би организација требало да се бави безбедношћу и сарадњом на Старом континенту, а претвори се у нешто сасвим другачије имам утисак да је чак и благ израз да су ставили омчу око врата Русији, па су је затезали по потреби. Мислим да се то претворило у потпуно недемократску организацију која заиста личи као да је продужена рука САД и НАТО“, каже овај новинар и као пример наводи недавну мисију ОЕБС на истоку Украјине која је требало да буде неутрална и објективна а није била ни једно, ни друго, него се сврстала на страну Запада.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала