- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски новинар о уклањању комунистичких симбола: Добро се финансира паразитирање на тој теми

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Бугарске
Застава Бугарске  - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
Пратите нас
Бугарски новинар Александар Симов сматра су апсурдни и аморални предлози да се са јавних места уклоне симболи којима се велича комунизам, комунистички режим, укључујући Бугарску комунистичку партију и њене руководиоце.
Нацрт закона на ту тему се нашао пред парламентом 28. новембра, а његови аутори су посланици некадашње владајуће странке ГЕРБ. Предлог треба заправо да буде допуна Закону о проглашавању комунистичког режима у Бугарској злочиначким из 2000. године.
Поред тога се предлаже да се на зграде институција, укључујући школе и универзитете, поставе табле које би подсећале на то да је комунистички режим злочиначки. У случају да се то не испуни предлог је да се руководство одређене иституције казни новчано у висини једне плате.
Симов је запрепашћен због понашања оних који „паразитирају на теми борбе против комунизма“.
„Имамо чак и један феномен: Видим младе, годиште 91, 92. који почињу да пишу своје биографије у којима наступају као жестоки борци против комунизма. Највероватније због тога што је то безопасно, савремено и јер то осигурава добро финансирање из разних фондова који паразитирају на тој теми. Али, истина је да су десне странке масовно доживеле крах у покушају да осигурају бољи живот. Због тога, разни пропагандисти на ТВ станицама причају како сад живимо боље него пре“, рекао је Симов.
Како је додао, историја није нешто што може да се избрише гумицом.
Није нормално да и сад има људи који ми објашњавају садашње проблеме тиме што пре 30 година нисмо извршили декомунизацију Бугарске и сада трпимо штету, закључио је новинар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала