Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лажна држава Косово – размажено дете Запада: Купују му скуп ауто иако нема ни возачку дозволу

© AFP 2023 / Ermal MetaБилборд којим се косовски Албанци захваљују САД и ЕУ
Билборд којим се косовски Албанци захваљују САД и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
Пратите нас
Давање визне либерализације Косову део је процеса подршке одвајања Косова од Србије чиме се ставља још једна коцкица у темеље независног Косова. То је награда Приштини, али и опомена Србији да прихвати независност Косова, сагласни су саговорници Спутњика, поводом препоруке амбасадора ЕУ да се Косову одобри визна либерализација.
Након што су амбасадори земаља чланица ЕУ постигли договор о преговарачком мандату Савета о уредби о путовању без виза за грађане Косова и веће Европског парламента дало зелено светло, тако да ЕП може даље да расправља о овом питању.

Награда али више подршка

Иако су из ЕП рекли да још немају информацију о конкретном року када ће о томе расправљати јер је одлука већа свежа, као крајњи рок је наведен крај ове године, што би значило да би визна либерализација за грађане Косова ступила на снагу првог дана 2024. године.
Зоран Анђелковић, бивши председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије каже да је давање визне либерализације Косову део континуитета подршке већине ЕУ земаља на челу са Немачком и Квинте независном Косову, без обзира шта се у Приштини дешавало.
„Зашто би то било изненађење ако је ЕК пре само два месеца у свом извештају означило Косово као „успешну демократију“ и поред тога што Приштина није дозволила Србима ни одржавање референдума нити могућност гласања на изборима које је Београд расписао,“ подсећа Анђелковић.

Косово као размажено дете

Сликовито описујући однос Косова и Запада, Анђелковић је Приштину упоредио са проблематичним дететом богатих родитеља који му купују скуп аутомобил иако ствара проблеме, па чак и нема возачку дозволу. Другим речима, наш саговорник каже да иако нема услова за добијање визне либерализације, Приштини се гледа кроз прсте.
„Треба ваљда да и Приштина покаже свој однос према споразумима који су потписани у Бриселу, јер не могу да буду награђени, а да нису ниједан споразум испоштовали,“ напомиње Анђелковић.
Срђан Перишић, професор геополитике, оцењује да ово није нека специјална награда већ наставак процеса одвајања Косова од Србије.
„То је део стратегије Запада да корак по корак заокружују независност Косова и његово, сигуран сам, припајање Албанији. Давање визне либерализације Приштини, усмерено је против Србије,“ оцењује Перишић.

Порука и Србији

Како он каже, то је порука Београду да мора, корак по корак, да прати Европску унију у том процесу одвајања Косова од Србије.
„Они су прогласили независност 2008. године, а од тада до данас, Косово се миц по миц, приближавало потпуној независности и то тако што су земље ЕУ у томе учествовале. Од прављења војске Косова, у које су укључене и државе ЕУ које су и чланице НАТО-а, па надаље. А то је само сегмент који у дипломатском смислу, кроз додељивање и визне либерализације, ставља још једну коцкицу у процес стварања независног Косова,“ објашњава Перишић.
Он сматра да је ово нека врста и опомене Србији, односно, да би требало да се „отрезнимо“ од Европске уније и да схватимо да ЕУ разбија Србе на Балкану и то не само на Косову и Метохији, већ и у БиХ односно у Републици Српској, па и у самој централној Србији.
Текст препоруке за визну либерализацију за Косово саставила је Чешка, која је сада на челу ЕУ, након неколико састанака радних група и билатералних разговора са земљама које су имале примедбе.
Србија, Косово, ЕУ - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2022
СРБИЈА
Као у лошем вицу: Косово би у ЕУ, а где су европски стандарди
Заставе Француске и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2020
„Косово је мафијашка држава“: Европски посланик жестоко критиковао Приштину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала