- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Отворена Српска кућа у Беранама

© Фото : Уступљено СпутњикуОтварање Српске куће у Беранама
Отварање Српске куће у Беранама - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
Пратите нас
У Беранама је данас отворена Српска кућа – кућа српских организација за очување културе и идентитета српског народа у Беранама и Полимском крају.
Свечаности су присуствовали епископ Будимљанско-никшићки Методије, предсједник Владе Војводине Игор Мировића, министар здравља у Влади Црне Горе Драгослав Шћекић, предсједник Српског националног савјета Црне Горе др Момчила Вуксановића, предсједник Општине Беране Вук Трифуновић, предсједник локалног парламента Новица Обрадовић, један од лидера ДФ-а Андрије Мандића.
По ријечима предсједника Српског националног савјета др. Момчила Вуксановића, ово је још један показатељ да Република Србија и у најсложенијим временима, води рачуна о својим сународницима и њиховој перспективи у Црној Гори. Он је казао да ова кућа представља поклон Покрајинске владе Војводине Српском националном вијећу у Црној Гори и српском народу у Црној Гори.
„Готово свака кућа у Беранама је српска“, казао је Вуксановић на отварању…
Предсједник Владе Војводине Игор Мировић је казао да је ова кућа грађена да у временима пред нама да сачува дух српског народа, као народа који живи на овом простору, и који је свјестан свог српског коријена и српског националног корпуса.
„Ова кућа је грађена, да би, и данас и у временима која су пред нама, и сама градила и учвршћивала дух оног дијела нашег, српског народа који живи у овом дијелу Црне Горе, као и његов осјећај припадања сопственим коријенима и цјелокупном српском националном корпусу и да би подстицала и његовала понос због тог припадања, који најбољи пандан има у поносу који свако од нас који живимо изван Црне Горе дубоко осјећа према коријенима који су нам управо овдје, под овим небом и које никада не смијемо, нити хоћемо да заборавимо“, рекао је Мировић.
Он је додао да је ова кућа грађена да би у душама генерација људи који овдје живе, чувала и сачувала прадједовски завјет о чојству и јунаштву.
„У њеним темељима није само подршка Покрајинске владе Војводине, већ и подршка цијеле Србије, њеног руководства, предсједника и њеног народа. Она је мост према другима, мост заједништва, мост ка будућности“ – казао је Мировић.
Мировић је додао да је то подршка и брига за људе који овдје мисле, дишу и живе српски и који су, као сто су природно везани и за родно тло, природно везани и за своју матицу.
Он је позвао на то да Српска кућа, као и дрво које је у њеном дворишту данас засађено, буду „још један симбол јединства српског народа ма гдје живио и мост љубави према другим народима са којима заједно живимо“.
Имамо право да тражимо боље односе Србије и црне Горе, поручио је Мировић.
На иницијативу Српског националног савјета Црне Горе, Покрајинска влада Војводине, обезбиједила је највећи дио средстава за куповину просторија у којима ће се налазити, осим редакције Српске РТВ и низ других организација које се баве очувањем културне баштине српског народа.
Српски национални савјет Црне Горе, купио и опремио Српску кућу у Пљевљима, у којој функционише више српских организација, и у којој су у претходном период одржаване најзначајније културне манифестације.
У просторијама Српске куће организована је и манифестација „Дани српског сабора“ којом ће Српски савјет обиљежити 104. годишњицу Уједињења Црне Горе и Србије.
Уручена је и годишња награда „Слава Србину“ професору Божидару Бојовићу, а у Дому културе вечерас ће бити приређен културно-умјетнички програм.
Учествују српско пјевачко друштво „Светосавник“ и пјесници Душко Бабић, Благоје Баковић, Милица Бакрач, Бећир Вуковић, Будимир Дубак, Миленко Јевђевић, Драган Јовановић Данилов, Зоран Ђерић, Новица Ђурић, Зоран Костић, Милица Краљ, Видак Масловарић, Перица Милутин, Игор Мировић, Ненад Јеро Раденковић, Селимир Радуловић, Радомир Уљаревић и Ненад Шапоња.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала